Blåbär - 6 goda skäl att äta mer blåbär!

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021
Blåbär anses av många vara en superfood. Rikligt med antioxidanter och ett bra komplement för hälsosam viktminskning.

Blåbär är en sann superfood. Det är därför ett bär som du kan äta som en del av din dagliga kost.

I den här artikeln kommer vi att guida dig till de viktigaste fördelarna med att äta blåbär. Du kan också ta reda på vilka arter det finns och vad som skiljer dem åt. De har till exempel inte alla samma färg eller storlek.

Vi ger dig också tips om vilka recept du kan krydda med färska eller frysta blåbär.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är blåbär bra för?

Det finns flera goda skäl att göra blåbär till en vanlig del av din kost. De är till exempel fulla av hälsosamma näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det är också ett livsmedel som innehåller mycket antioxidanter.

Antioxidanter hjälper till att bryta ner fria radikaler i kroppen som annars kan leda till olika sjukdomar.

Kort sagt, blåbär är bra för dig.

Vill du veta mer om vad blåbär faktiskt gör för din kropp? I så fall kan du läsa vidare när vi ger dig 6 fördelar med att äta blåbär.

1) Blåbär stärker din hälsa

Låt oss börja med en mycket allmän anledning att äta blåbär: de har en positiv inverkan på din hälsa och din allmänna hälsa. Det finns alltså inget fel i att äta blåbär.

Blåbär hjälper bland annat till att minska risken för kognitiv nedgång och bidrar till ett välfungerande hjärt- och kärlsystem. Beroende på intag och din allmänna hälsa kan blåbär bidra till att sänka kolesterolet, reglera blodtrycket, förbättra produktionen av endogen NOS med mera.

Blåbär innehåller mycket C-vitamin

C-vitamin är en antioxidant, och det är just detta vitamin som blåbär innehåller mycket av. Faktum är att 100 gram blåbär innehåller hela 44 mg C-vitamin.

C-vitamin har en särskild effekt på kroppens immunförsvar samt på bildandet av aminosyror och hormonerna noradrenalin och adrenalin.

Genom att få tillräckligt med C-vitamin ger du din kropp bättre förutsättningar att bekämpa virus och bakterier. Framför allt är citrusfrukter, gröna bladgrönsaker och olika bär, som blåbär och svarta vinbär, goda källor till C-vitamin.

2) Blåbär kan bekämpa olika sjukdomar

Blåbär hjälper inte bara kroppen att stå emot sjukdomar. Bäret kan faktiskt också leda till att din kropp får bättre förutsättningar att bekämpa befintliga sjukdomar, inklusive cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vissa studier visar också att blåbär kan minska inflammation i kroppen. På samma sätt kan blåbär också motverka ömhet, t.ex. i samband med hård träning, om de konsumeras före träning.

Det är alltså ett mycket effektivt bär som du kan dra nytta av, oavsett hur du mår.

3) Blåbär minskar hudens ålderstecken

Förutom att blåbär bekämpar olika former av inflammation och sjukdomar i kroppen kan de också göra gott för din hud. Återigen beror detta på mängden antioxidanter, inklusive fenoler och antocyaniner, som finns i blåbär.

Antioxidanter skyddar huden mot åldrande och allmän nedbrytning. Det betyder att det kan ta längre tid för din hud att visa tecken på åldrande om du ser till att få i dig en god mängd blåbär.

4) Blåbär är bra för att bekämpa diabetes

Om du har problem med ditt blodsocker kan blåbär hjälpa dig bättre. Studier har faktiskt visat att blåbär hjälper till att reglera blodsockernivån. Det beror på att blåbär hjälper till att förbättra insulinkänsligheten, särskilt hos överviktiga personer som är insulinresistenta.

Därför kan vi bara rekommendera dig att äta bra med blåbär om du har diabetes eller tillhör riskgruppen.

5) Blåbär kan bidra till bättre hjärt- och hjärnfunktion

Vi har redan berört den här punkten, men det är trots allt en mycket stor fördel med att äta blåbär. Faktum är att det lilla blå bäret kan bidra till att förbättra både hjärt- och hjärnfunktionen hos människor.

Studier har visat att detta gäller särskilt äldre personer, men även yngre personer kan dra nytta av att äta blåbär, eftersom de också har en motverkande effekt.

Vanliga blåbär, oavsett om de växer vilt i naturen eller är amerikanska blåbär, kan öka den kognitiva funktionen. Blåbär kan därför minska risken för sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Dessutom kan blåbär bidra till ett bättre minne i allmänhet. Och sedan finns det bara de tidigare nämnda fördelarna med hjärt- och kärlsjukdomar.

6) Blåbär kan förbättra synen

Blåbär gör inte mycket om du redan har en byggnadsdefekt etc. Det är alltså ingen mirakelkur som kan ge dig perfekt syn, även om du äter blåbär varje dag.

Blåbär kan dock bidra till att du inte försämrar din syn. Det är egentligen samma parametrar som spelar in igen. Antioxidanterna i blåbär kan förebygga skador på näthinnan genom att minska mängden oxidanter i kroppen och bekämpa inflammation.

Vissa påpekar till och med att blåbärens antioxidant antocyanin kan skydda ögonen från solens skadliga UV-strålar. Vi rekommenderar ändå inte att du tittar direkt upp i solen, även om du äter blåbär dagligen.

Näringsinnehåll i blåbär

I tabellen nedan kan du se en sammanfattning av blåbärens näringsinnehåll. Siffrorna kommer från DTU Food Institute och gäller per 100 gram.

Observera att siffrorna nedan gäller för råa blåbär. Det kan finnas en skillnad mellan råa och frysta blåbär.

 

Näringsinnehåll per 100 gram blåbär

Energi

219 kJ / 52 kcal

Protein

0,7 gram

Kolhydrater

10,4 gram

Fett

0,5 gram

Socker

0 gram

Kostfiber

1,5 gram

Ask

0,2 gram

Torrsubstans

13,3 gram

Vatten

86,7 gram

Vitamin A

1,08 RE

Vitamin B2 (riboflavin)

0,0300 mg

Vitamin B6

0,0600 mg

C-vitamin

44 mg

Niacin

0,400 mg

Natrium, Na

3 mg

Kalium, K

103 mg

Kalcium, Ca

15 mg

Magnesium, Mg

7 mg

Fosfor, P

9 mg

Järn, Fe

0,800 mg

Koppar, Cu

0,110 mg

Zink, Zn

0.1000 mg

Mangan, Mn

3.30 mg

Blåbär innehåller fler näringsämnen än vad som anges i tabellen, så tabellen ovan är bara ett urval.

Välj mellan 3 olika typer av blåbär

Begreppet blåbär används för blåbär som tillhör släkten Lynx och Bole. Detta innebär också att det finns flera olika sorters blåbär. I de följande avsnitten kommer vi att titta på de tre vanligaste i Danmark.

Blåbär kännetecknas av sin blå färg. Vissa är mer mörkblå än andra, vilket beror på att de har ett högre innehåll av ämnet antocyanin. Bären växer vanligen på höga buskar, vanligtvis kallade blåbärsbuskar, men det beror på sorten hur grenarna och bladen är formade.

De flesta blåbär har en söt smak - om de inte plockas för tidigt. De flesta blåbär i Danmark mognar och är i säsong mellan juli och oktober.

Vanliga blåbär / Nordiska blåbär

Nordiska blåbär (Vaccinium myrtillus) kallas också för vanliga blåbär eller äkta blåbär. Det är ofta dessa blåbär som växer vilt, och därför kallas de också för vilda blåbär.

Denna typ av blåbär skiljer sig från de andra två genom att den är karaktäristiskt blå - både på insidan och på utsidan. De har alltså både blått skal och blått fruktkött, vilket skiljer sig något från amerikanska blåbär.

Det betyder också att nordiska blåbär lämnar mycket färg efter sig. Din mun kommer till exempel troligen att bli blå/lila om du äter nordiska blåbär. Samtidigt ger de definitivt färg åt en smoothie eller tårta.

Vilda blåbär är mindre än de amerikanska blåbären. Dessutom växer de med tandade blad och kantiga grenar.

Amerikanska blåbär

Amerikanska blåbär (Vaccinium corymbosum) är de vanligaste blåbären på den danska marknaden. Det är förmodligen de som du köper när du handlar i snabbköpet. Denna typ av blåbär innehåller en god mängd antocyaniner, men inte lika mycket som de vilda blåbären.

De är också lite större än de andra blåbärssorterna, vilket är anledningen till att de ibland kallas för storfruktiga blåbär. Amerikanska blåbär är inte lika blåa som vilda blåbär. I stället har de blekt kött som kan vara antingen vitt, grönaktigt eller blåaktigt. De har också en hårdare hud.

Blåbär

Den sista sorten av blåbär som du kan äta är myrbäret (Vaccinium uliginosum). Du kan plocka bären på den nordiska landsbygden, vilket är anledningen till att de ofta förväxlas med vilda blåbär.

Skillnaden mellan myrbär och vilda myrbär är att myrbär inte heller har blått fruktkött. I detta avseende liknar bäret mer det amerikanska blåbäret.

Blåbären är större än vilda blåbär, men mindre än amerikanska blåbär. De smakar också mindre som andra typer av blåbär.

Hitta fantastiska blåbärsrecept

Med blåbär kan du göra alla möjliga läckra rätter. Och vi pratar inte bara om kakor. Även om det är uppenbart att man kan göra olika kakor, t.ex. pajer, muffins, pannkakor, cheesecake osv. med blåbär, kan man också enkelt göra riktiga middagsrätter med de hälsosamma bären.

Blåbär kan till exempel läggas till en sallad som behöver vara lite fräsch, till kall kål eller till en blåbärskompott. Den enda gränsen för vad du kan göra med blåbär är du själv.

Du behöver inte tänka så mycket på vilken typ av blåbär du använder i matlagningen - inte heller om bären är frysta eller inte. Faktum är att innehållet i blåbären i stort sett är detsamma, oavsett vilken typ av blåbär du använder.

Så om du bara har tillgång till vilda blåbär, till exempel blåbär från mossen eller nordiska blåbär, kan du använda dem i stället för att köpa amerikanska blåbär. Men utanför säsongen måste du vara beredd på att du kanske inte kan få dina blåbär helt färska.

Förändras smaken från färska till frysta blåbär?

Omedelbart kommer det inte att vara någon större skillnad i smak mellan frysta och färska blåbär. Bären smakar lika sött oavsett om de har frysts och lagrats i flera månader eller om de äts färska från trädgården/butiken.

Du behöver inte heller oroa dig för att bären ska förlora sina vitaminer och andra näringsämnen. Om de förvaras i frysen i ett år har de till exempel förlorat "bara" 10 % av A-vitaminet. Blåbären förblir alltså utsökta och hälsosamma, oavsett hur du väljer att förvara och tillreda dem.

Vanliga frågor

Att äta blåbär är hälsosamt. Detta beror på att blåbär har en positiv effekt på kroppen och dess immunförsvar. Blåbär hjälper bland annat till att bekämpa sjukdomar och inflammationer och ger bättre hälsa.

Det finns många olika sorters blåbär. I Danmark äter vi främst amerikanska blåbär (de som finns i butikerna), men även nordiska blåbär och myrbär, som båda växer vilt. Alla dessa blåbär är hälsosamma.

Blåbär är hälsosamt, men du behöver inte överdriva. Du kan äta en handfull blåbär per dag eller lite mer. Men ät inte blåbär till varje måltid.

Blåbär kan också göra underverk för din hud. Bäret kan till exempel minska ålderstecken eftersom det reducerar fria radikaler i kroppen och huden. Så ät gärna bären!