Sockerbegär - 20 enkla knep som fungerar (Bli av med socker idag!)

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du har kommit till rätt ställe om du kämpar för att kontrollera ditt sug efter socker. I den här artikeln ger vi dig 20 tips om hur du kan stå emot.

Det kan vara otroligt svårt att övervinna sockerbegäret, även om du gör ditt bästa för att gå förbi godisskåpet eller snackshyllorna i snabbköpet. Om du behöver mer hjälp kan du hitta inspiration i de senare avsnitten om alternativa sätt att bli av med sockerbegäret.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

20 tips för att besegra sockersuget

I avsnitten nedan ger vi dig 20 tips om hur du kan övervinna sockerbegäret så att du inte äter godis, kakor, choklad, chips etc. när du försöker hålla dig borta. Det är inte säkert att alla råd fungerar för dig, så du får gärna prova dem.

Du behöver naturligtvis inte följa alla råd, men om du följer några av dem kommer du garanterat att märka att ditt sug efter socker minskar med tiden.

1) Tänk på varför du äter så mycket socker

Det är uppenbart att du bör börja med att fundera på om det finns särskilda skäl till varför du inte kan hålla dig borta från sötsaker. Har det något att göra med att du är ledsen eller stressad? Kanske har du många bekymmer i din vardag? Eller kanske har du alltid förknippat godis med helgen, ett tv-program, en belöning osv.

Om du tar reda på varför du äter mellanmål är det lättare att vara uppmärksam.

Det kan också vara så att du är beroende av socker. I så fall är det inte bara ett begär som du måste övervinna, utan ett regelrätt beroende. Och du kan behöva hjälp för att uppnå ditt mål att minska på socker.

2) Sluta med socker - gör en kall turkey

Det är långt ifrån alla som kan klara av att ta en kall turkey - det vill säga att sluta med socker helt och hållet. Men om du kan det är det helt klart en optimal lösning. De första dagarna kan vara tuffa, så motstå sockersuget.

Å andra sidan är det många som märker att deras sug efter socker och snacks minskar efter några dagar utan socker. Det beror på att ditt blodsocker har blivit stabilare, vilket gör det lättare att hålla sig borta från alla ohälsosamma saker.

3) Förneka dig inte enskilda mellanmål

Vi är väl medvetna om att denna punkt står i kontrast till ovanstående - men vi nämnde också att alla inte kan ta en kall turkey. Därför är det optimalt att minska ditt intag avsevärt, men ändå tillåta dig att synda, till exempel en eller två gånger i veckan.

Naturligtvis ska du inte bli galen de dagar då du ger dig själv en lite längre linje. Konsumera istället godis med måtta.

4) Njut när du äntligen äter sötsaker

Om du har varit duktig på att avstå från att äta socker, försök att inte känna dig skyldig när du sedan väljer att synda lite. För i många fall får det dig bara att vilja kasta in handduken och ge efter för ditt sockerbegär. Njut istället av att du äntligen kan äta något ohälsosamt med gott samvete.

5) Ta bort alla frestelser

Kan du inte sluta tänka på chokladpaketet eller påsen med godis som gömmer sig i skåpet? Släng den sedan, ge bort den, lägg den i källaren etc. Gör något så att du inte kan komma åt den så lätt. Det ger dig extra tid att stå emot när suget slår till.

6) Välj kvalitetsprodukter framför billiga produkter

Det lönar sig att välja kvalitetsprodukter framför billiga alternativ när du äntligen måste äta mellanmål. I det fallet kan du i allmänhet hålla tillbaka lite eftersom det kostar mer och dessutom är extra bra. Det är också troligt att du kommer att njuta mer av en bit kvalitetschoklad än av den billiga mjölkchokladen för 8 kronor.

7) Ät både snacks och grönsaker när du verkligen inte kan sluta.

Det är bra att ha både snacks och grönsaker när du inte kan motstå sockersuget. På så sätt får du en bra mättnadskänsla så att du inte börjar äta mer av de ohälsosamma sakerna.

8) Ha alltid hälsosamma mellanmål till hands

Det bästa sättet att bekämpa sockerbegäret är att ha hälsosamma alternativ till hands när blodsockret sjunker och kroppen behöver något att äta - snabbt. I det här fallet behöver du inte skära grönsakerna först, vilket gör det lättare att göra det hälsosamma valet.

Det är optimalt att ha både skivade grönsaker i kylskåpet (lägg dem i ett vattenbad för att de ska hålla sig smakrika) och en mängd olika frukter till hands.

9) Reagera inte direkt på ditt sug efter socker

Vänta minst 10 minuter innan du går upp och hämtar det du vill äta. På så sätt kan du faktiskt hålla sockerbegäret borta. Du kanske inte vill ha socker alls efter 10 minuter.

10) Ät regelbundet

Ett av de bästa sätten att få slut på ditt sug efter socker är att se till att du inte är hungrig. Detta görs bäst genom att äta näringsriktig mat (mer om det i punkten nedan) och genom att äta regelbundet. Det lönar sig att äta var tredje eller fjärde timme för att hålla matsmältningen igång och inte dregla efter söta, sura eller salta godis.

11) Ät näringsriktig mat som gör dig mätt

Naturligtvis ska du inte äta vad som helst, även om du äter regelbundet. Se istället till att din kropp får rätt näringsämnen. Tänk därför på sammansättningen av protein, fett och kolhydrater i dina måltider.

Välj grova varianter som rågbröd och grov pasta, tänk på det fett du äter och prioritera protein eftersom det ger en riktigt bra mättnadskänsla.

12) Drick en smoothie eller en kopp te

Ofta är det inte för att du är SÅ hungrig som du känner dig sugen på att äta söta saker. Oftast beror det på att blodsockret är lågt eller att du är "hyggehungrig" och bara vill stoppa något i munnen. Du kan övervinna detta sockerbegär och lura din kropp lite genom att dricka en smoothie eller en kopp te.

Försök att göra det så gott som möjligt, utan att göra det direkt ohälsosamt, så att du tillfredsställer suget och ditt blodsocker.

13) Välj sockerfria drycker

Det finns otroligt många kalorier i olika drycker. Även juice är inte alltid det bästa att dricka. Därför rekommenderar vi att du prioriterar sockerfria drycker om du verkligen inte kan hålla dig borta från dem.

Men tänk på att sötningsmedel inte heller är det bästa för kroppen, så överdriv inte ditt intag bara för att något är sockerfritt.

14) Stilla dig själv på andra sätt

Sex kan vara en bra förströelse som får dig att tänka på något annat än choklad och tomma kolhydrater. Så om du och din partner försöker hålla huvudet kallt, kan du försöka höja volymen i sovrummet.

15) Promenera eller motionera på något annat sätt.

Stoppa suget efter socker genom att gå en promenad när du känner dig sugen på att äta socker. Det är ju inte nödvändigtvis så att du kommer att vara sugen på det när du kommer hem. Samma sak gäller för andra former av träning, så du kan bara satsa på det.

16) Unna dig ett bad

Bli av med suget efter socker genom att unna dig ett skönt bad. Det ger dig mer energi och tid att tänka på dagen, dina känslor osv. Dessutom kan du ha lurat din hjärna att inte längre vara sugen på socker.

17) Håll dig själv sysselsatt när du känner dig sugen.

Som du kanske redan har förstått handlar flera av tipsen om att göra något annat när du är sugen på socker. Om du vet att du alltid är sugen på socker efter en måltid eller mitt på eftermiddagen kan du undvika att äta socker genom att hålla dig sysselsatt så att du inte har möjlighet att äta ohälsosamt överhuvudtaget.

18) Borsta tänderna tidigare på kvällen

Om du är sugen på socker på kvällen är det här rådet oumbärligt för dig. Få människor vill äta mer när de har borstat tänderna. Om du borstar lite tidigare, till exempel klockan 20.00, kan du kanske undvika sockerbegär helt och hållet.

19) Äta ett tuggummi

Lura hjärnan att tro att den får något gott genom att äta ett tuggummi då och då. Det ger också en fräsch smak i munnen så att du inte vill äta mat, tårta, choklad etc. direkt efteråt.

20) Berätta för folk att du försöker minska din konsumtion

Det kan vara svårt att motstå suget efter socker och snacks. Men du kan faktiskt komma långt om du bara säger det högt. Särskilt om du informerar din omgivning om ditt mål att äta mindre socker. I så fall kanske du inte frestas lika mycket, vilket ger dig en bättre position.

Vad är sockerberoende?

Det låter hårt, men du kan faktiskt bli beroende av socker. I så fall måste du nästan gå till en rehabilitering för sockersug, eftersom det är en form av ätstörning. Socker påverkar ditt humör, din energi, dina dagliga aktiviteter osv. Och du kommer inte att vara trevlig att umgås med när du känner att du saknar socker.

Ovanstående råd kan hjälpa dig att få kontroll över ditt sockerberoende, men du kan också behöva hjälp för att helt bli av med det okontrollerbara suget.

Är ditt blodsocker instabilt?

Om du inte ser till att du äter tre huvudmåltider per dag och några mellanmål riskerar du att ditt blodsocker fluktuerar kraftigt. Detta gäller oavsett om du har diabetes eller inte. Diabetiker måste dock ta hänsyn till andra faktorer.

Lågt blodsocker påverkar oss alla eftersom kroppen reagerar på bristen på energi. De flesta får huvudvärk, illamående eller börjar skaka på händerna. Du behöver dock inte ohälsosamt socker när ditt blodsocker är lågt. I stället är det bättre att äta frukt eller hälsosamma kolhydrater.

Bli av med ditt sug efter socker

Flera studier har gjorts om vad du kan göra för att bättre kontrollera ditt sug efter socker. Vi har redan gett dig 20 tips och tricks för att hjälpa dig på vägen. Men om du behöver mer hjälp kan du överväga någon av metoderna nedan.

Fungerar krom mot sockersug?

Vissa studier har visat att en brist på ämnet krom kan leda till svårigheter att upprätthålla en optimal blodsockerbalans. Detta beror på att allt socker som du äter inte når dina celler. Krom kan dock hjälpa sockret att nå cellerna.

Därför kan du överväga att ta ett kromtillskott om du verkligen kämpar för att kontrollera ditt sug efter tårta, choklad, chips, godis etc. Krom finns också i kött, fullkornsprodukter och broccoli, så du kan öka ditt intag av dessa livsmedel också.

Piercing sockersuget

Det finns en chans att en piercing kan hjälpa dig med ditt sug efter socker. Vi måste dock skynda oss att påpeka att detta inte gäller för alla. Så det är lite av en chansning. Men om du tycker att det är svårt att hålla dig borta från fett och socker när suget kommer, kan det vara värt ett försök.

Hypnos för sockerbegär

Om du inte känner för att skaffa en piercing för att säga nej till socker kan du försöka med hypnos i stället. Hypnos har visat sig ha en positiv effekt på flera beroenden och problem som du inte kan kontrollera.

Var medveten om att hypnos inte i sig leder till en "motvilja" mot ohälsosamma livsmedel som godis, kakor eller snacks. I stället hjälper det kroppen att bättre kunna säga nej till det ohälsosamma. Dessutom reagerar vi alla olika på hypnos, så det finns både en chans att det fungerar optimalt för dig eller att du inte ser någon större förbättring.

VANLIGA FRÅGOR

Vad kan jag göra för att minska suget efter sötsaker?

Du bör bland annat äta regelbundet och försöka välja hälsosam mat som mättar mer. Dessutom är det optimalt att hålla dig sysselsatt när suget uppstår så att du inte faller in så lätt.

Måste jag hålla mig borta från socker helt och hållet?

Nej, inte nödvändigtvis. Men det kan vara bra att säga nej ibland. Om du till exempel får ett sug på eftermiddagen kan du prova en bit rågbröd för att stoppa suget.

Kan man bli beroende av socker helt och hållet?

Ja, det kan du. Om så är fallet kan du behöva professionell hjälp för att övervinna ditt sug efter socker. Eller stryk den helt och hållet från vardagen. Läs artikeln för vägledning.

Vilka alternativa metoder finns det för att bli av med sockerbegäret?

Behöver du mer hjälp för att hålla dig borta från godis? Om så är fallet kan du prova en piercing eller hypnos för att kontrollera suget. Läs mer i artikeln.