Gurkmeja → Bättre hälsa med gurkmeja och curcumin

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021
Gurkmeja kan se ut som en ingefära, men har ett orange innersta. Kan också användas som krydda.

Gurkmeja är en hälsosam krydda som innehåller det gula ämnet curcumin. Curcumin hjälper till att upprätthålla kroppens eget försvar mot infektioner, sjukdomar etc.

I den här artikeln berättar vi om fördelarna med gurkmeja och varför det är en krydda du bör använda mer.

Du kan också läsa mer om gurkmeja som kosttillskott och hur du kan inkludera den i dina egna recept - även om du inte gillar smaken.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja (latin: Curcuma Longa, engelska: Turmeric) är en växt som främst används i Indien och asiatiska länder. Den blir dock alltmer populär i västvärlden eftersom rotväxten har många goda fördelar.

I hundratals år har gurkmeja använts som livsmedel, medicin och i smink. Det är alltså en rot och krydda som har flera olika syften.

Du kan känna igen gurkmejerrot på att den är orange i mitten. Gurkmeja är besläktad med ingefära, så växten och roten liknar också ingefära till utseendet. Gurkmeja är dock inte lika stark i smaken som ingefära.

Gurkmejrrot innehåller kurkumin

Gurkmeja är särskilt känd för sin gula färg, eftersom den är mycket genomträngande. Därför blir rätter med gurkmeja ofta gulaktiga. Gurkmeja används också i curryrätter.

Den gula färgen kommer från färgpigmentet curcumin. Curcumin anses ha flera hälsofrämjande egenskaper.

Vissa kallar gurkmejerrot för indisk saffran. Detta beror till stor del på den gula färgen, som kommer från curcumin. Gurkmeja är dock betydligt billigare än saffran.

Vad är gurkmeja bra för: 9 fakta om gurkmeja och din hälsa

Vill du veta vad gurkmeja kan göra för din hälsa? Om så är fallet kan du läsa vidare i avsnitten nedan, där vi lyfter fram några av de största fördelarna med gurkmeja.

Alla gurkmejans fördelar beror på växtens innehåll av kurkumin.

Man kan hävda att det fortfarande saknas mycket forskning om effekterna av gurkmeja. Det är därför inte säkert att alla människor kommer att uppleva samma fördelar av att konsumera gurkmeja i vardagen. Det går dock inte att komma ifrån att gurkmeja kan ha en hälsofrämjande effekt.

1) Gurkmeja är bra för ditt immunförsvar

Låt oss börja lite allmänt med att säga att curcumin är en antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper. Det är framför allt dessa två egenskaper som ger gurkmeja dess många fördelar.

Den antioxidativa och antiinflammatoriska effekten av curcumin stärker ditt immunförsvar så att du bättre kan motstå olika sjukdomar. Det hjälper dig också att bekämpa enklare sjukdomar, som förkylning, hosta etc., eftersom curcumin just angriper inflammationer i kroppen.

2) Gurkmeja kan förbättra din hjärnaktivitet

Flera studier visar att curcumin också kan bidra till att öka hjärnans aktivitet och därmed minska risken för eller svårighetsgraden av olika hjärnsjukdomar.

Curcumin har till exempel studerats för att minska depression och Alzheimers sjukdom. Detta beror på att curcumin ökar nivåerna av BDNF i hjärnan, en typ av neurotrofin som stimulerar och kontrollerar neurogenes.

Det sägs också att curcumin generellt sett kan gynna minnet hos personer i olika åldersgrupper.

3) Gurkmeja kan minska risken för hjärtsjukdomar

Ett optimalt intag av gurkmeja kan bidra till att minska risken för olika hjärtsjukdomar, inklusive blodproppar. Detta beror på att curcumin har en viss blodförtunnande effekt, där blodet inte "stannar".

Dessutom bekämpar dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper fria radikaler och inflammation (inflammation) i kroppen.

4) Gurkmeja kan (kanske) minska mängden cancerceller

Olika laboratoriestudier har visat att intag av curcumin kan minska antalet cancerceller i kroppen. Det behövs fortfarande mer bevis för detta påstående, men nya studier tyder på att man kan vara lite optimistisk.

Det verkar som om curcumin hämmar tillväxten av cancerceller och bryter ner befintliga cancerceller.

5) Gurkmeja kan öka viktminskningen

Vi har tidigare nämnt att gurkmeja liknar ingefära. Därför är det inte förvånande att det har samma effekt på kroppen när det gäller viktminskning.

Gurkmeja är faktiskt en kraftfull krydda som kan öka ämnesomsättningen, precis som chili och ingefära. Du kan därför inkludera gurkmeja i din kost om du försöker gå ner i vikt.

6) Gurkmeja kan hjälpa till att bekämpa diabetes

Vissa studier tyder på att curcumin också kan ha en positiv effekt på diabetes, eftersom det minskar den inflammation som uppstår i samband med högt blodsocker.

Du kan alltså uppleva en positiv förändring av blodsockernivån om du äter bra med curcumin.

Vissa forskare tror också att curcumin har en inverkan på vissa komplikationer av diabetes.

7) Gurkmeja kan ha en positiv effekt på artrit

Gurkmeja är inte ett godkänt medel mot artrit, men du kan uppleva en förbättring av artrit genom att äta curcumin.

Återigen beror denna gurkmejaeffekt på dess innehåll av antioxidanter och kurkuminets förmåga att bekämpa inflammationer i kroppen.

8) Gurkmeja kan minska hudsjukdomar

Om du lider av akne, eksem etc. kan gurkmeja också vara lösningen för dig. Sammantaget hjälper curcumin dig också att bekämpa olika hudproblem.

Än en gång måste vi lyfta fram fördelarna med en antioxidant. Antioxidanter bekämpar fria radikaler som kan ha en negativ effekt på huden. De skyddar därför dina hudceller.

Dessutom hjälper kurkuminets antibakteriella effekt till att bekämpa oren hud.

Du kan faktiskt använda gurkmeja både förebyggande och om du redan har hudproblem.

9) Gurkmeja kan fungera som ett medel mot åldrande

I likhet med ovanstående punkt om bekämpning av hudproblem kan gurkmeja också minska tecken på åldrande. Du behöver fortfarande bara konsumera gurkmeja/kurkumin för att uppnå denna effekt - så det är inte så att du behöver gnugga in det i ansiktet för att minska ålderstecken.

Hur mycket gurkmeja ska du ta per dag?

Det råder delade meningar om hur mycket gurkmeja du bör äta per dag för att få ut det mesta av kryddan. I de flesta studier används gurkmejaextrakt, som har ett högre innehåll av curcumin än gurkmejakryddor.

Du kan få bättre hälsa om du äter mellan 500 och 2 000 mg gurkmeja.

Var medveten om att endast en mycket liten del av curcuminet i gurkmeja absorberas i blodet. Du kan dock öka ditt intag genom att äta svartpeppar tillsammans med den. Peppar innehåller piperin som ökar kroppens absorption av curcumin med upp till 2 000 procent.

Hur man använder gurkmeja

Du sätter verkligen gränserna för hur du vill använda gurkmeja. Om du gillar smaken av gurkmeja är möjligheterna praktiskt taget oändliga. Om du däremot vill dölja smaken lite måste du tänka noga på vilka ingredienser du blandar gurkmeja med.

Nedan kan du läsa lite mer om hur du bäst får in curcumin i vardagen.

Gurkmeja i matlagning

Även om koncentrationen av curcumin inte är särskilt hög i gurkmeja som krydda eller rot kan du dra nytta av att använda den i din matlagning.

På så sätt ger du din mat en fräsch andedräkt med en annan smak och gör den lite nyttigare än den skulle ha varit utan gurkmeja.

Recept med gurkmeja

Flera traditionella rätter kan enkelt kryddas med gurkmeja. Eller prova några recept från det orientaliska köket - du kommer nästan garanterat att hitta gurkmeja i maten.

Kurkumin och gurkmeja finns också i rätter som innehåller curry. En currygryta, currysoppa, dumplings/kycklingcurry etc. kan också vara ett självklart val.

Behöver du inspiration till hälsosamma recept med gurkmeja? Om så är fallet kan du ladda ner vår Arono-app. Här kan du välja specifika recept med gurkmeja om du vill ha mer gurkmeja i din matlagning.

Drycker med gurkmeja

Du behöver inte bara äta gurkmeja i maten. Du kan också tillsätta gurkmeja som krydda eller färsk gurkmejerot i olika drycker.

Det kan till exempel vara i juicer eller smoothies. I det här fallet kommer gurkmejsarsmaken bättre att döljas av de andra smakerna (beroende på hur mycket du lägger i). Detta är alltså en lösning för personer som inte gillar smaken av gurkmeja.

Om du inte har något emot smaken kan du göra en annan kopp te. Allt du behöver är dina fingrar i kokande vatten, lite malen gurkmeja och något sött att smaksätta det med, som sirap eller honung. Det är en bra idé att tillsätta lite ingefära i teet för att göra det extra hälsosamt.

Gurkmeja som kosttillskott

Om du inte har lust att tillsätta färsk gurkmejerrot eller kryddor i en mängd olika recept kan du istället ta det som ett kosttillskott. På så sätt får du också en högre mängd curcumin, eftersom kosttillskott ofta tillverkas av extrakt.

Innan vi beskriver vilka kosttillskott du kan köpa gurkmeja i ska vi nämna att du får ut ännu mer av kosttillskottet om du äter peppar tillsammans med det (som tidigare nämnts). Så om du inte redan har peppar (piperin) i ditt kosttillskott kan du kanske svälja några pepparkorn samtidigt.

Gurkmeja pulver

Kurkuminpulver är kanske inte det mest uppenbara alternativet om du inte gillar smaken av gurkmeja. Pulvret dricks vanligen, till exempel i te, smoothies, juice osv.

Gurkmeja piller

Det enklaste alternativet är att välja gurkmejapiller/tabletter. De är lätta att svälja och du behöver inte oroa dig för smaken.

Detta är dock bara ett bra alternativ om du kan svälja tabletterna. Om du inte kan det bör du nog välja ett annat tillskott med gurkmeja.

Gurkmeja shots

Hälsosamma skott börjar verkligen bli populära. Det är lätt att ta en bild när du är på språng.

De flesta gurkmeja-shots innehåller också ingefära och andra hälsosamma ingredienser, vilket gör det till ett självklart alternativ för dem som vill ha en slags allt-i-ett-lösning.

Biverkningar av gurkmeja

Du behöver inte vara rädd för gurkmeja-biverkningar om du dagligen använder lite gurkmeja i din matlagning. Faktum är att du måste äta riktigt stora mängder gurkmeja för att få biverkningar.

Följande är de vanligaste biverkningarna av att äta för mycket gurkmeja:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Diarré Diarré Magsår

Du bör minska mängden gurkmeja som du tar om du regelbundet upplever ett eller flera av ovanstående problem - om du upplever allvarliga magbesvär kan det vara ett tecken på ett magsår och du bör kontakta din läkare.

Om du använder ett gurkmejatillskott ska du alltid hålla dig till det rekommenderade intaget. Rådgör alltid med din läkare.

Vanliga frågor

Gurkmeja är en rot som liknar ingefära. Skillnaden ligger dock i färgen och smaken är inte lika skarp. Gurkmeja har flera hälsofrämjande egenskaper. Läs allt om fördelarna här.

Kryddan gurkmeja innehåller inte en så stor mängd curcumin, så du kan faktiskt äta en del av den utan problem. Om du använder kosttillskott får du inte äta mer än vad som rekommenderas på förpackningen.

Gurkmeja har flera hälsofrämjande egenskaper eftersom den fungerar som en antiinflammatorisk och antioxidant. Det stärker till exempel hälsan, hjärnans aktivitet, hudens tillstånd osv. Läs mer i artikeln.

Gurkmeja och curcumin är inte ett mirakelmedel. I flera fall kan det dock hjälpa till att bekämpa sjukdomar i kroppen. Läs mer om vad kryddan faktiskt kan motverka här.