Blodgruppsdiet: Fungerar det att äta enligt din blodgrupp? (2023)
Det finns en mängd olika dieter att välja mellan när du vill banta eller göra en verklig livsstilsförändring. En av de mest omtvistade är att äta enligt din blodgrupp.
I den här artikeln kan du läsa om vad blodgruppsdieten handlar om och vilka för- och nackdelar det finns med att följa blodgruppsdieten. Du kan också ta reda på vad du ska äta och hur du ska träna beroende på din blodgrupp. Om du väljer att följa en blodgruppsdiet är du redo att börja om.
Vad innebär det att äta enligt sin blodgrupp?
Tanken att man kan undvika olika sjukdomar och allmänt uppnå bättre hälsa om man äter enligt sin blodgrupp har tagits upp flera gånger i media och i professionella kretsar under de senaste 20 åren.
En av de stora förespråkarna för denna typ av kost är Dr Peter J. D'Adamo. D'Adamo är en amerikansk naturläkare som har skrivit flera böcker i ämnet. Naturläkare ger ofta terapeutisk behandling till sina patienter och fokuserar bland annat på kosten.
Kort sagt handlar blodgruppsdiet om att välja och välja bort olika typer av livsmedel utifrån sin blodgrupp. Detta för att minska risken för att utveckla sjukdomar som cancer, diabetes och andra sjukdomar.
Det betyder att om du till exempel har blodgrupp 0 bör du hålla dig borta från vissa livsmedel, medan blodgrupp A kan äta dessa eller vice versa. Denna typ av kost bör ses som en rekommendation om vad man bör äta för att undvika ökad risk för sjukdom.
Ät enligt din blodgrupp
I följande avsnitt kan du läsa vad som rekommenderas att äta för de olika blodgrupperna om du vill följa blodgruppsdieten.
Om du inte känner till din blodgrupp bör du ta ett blodprov för att försäkra dig om att du följer rätt kost. Testet kan göras hemma, så du behöver inte besöka din läkare.
Blodgrupp 0
Drygt 41 procent av den danska befolkningen har blodgrupp 0[1]. Denna blodgrupp sägs ha en ökad risk för infektionssjukdomar och magsår om du inte följer den rekommenderade blodgruppsdieten.
En kost med blodgrupp 0 bör innehålla mycket kött och grönsaker. Vete och de flesta spannmålsprodukter bör också undvikas. Samtidigt är det inte alla som har nytta av mejeriprodukter - även om du inte är helt intolerant. Dessutom bör man motionera, helst intensivt.
Blodgrupp A
Det hävdas att personer med blodgrupp A har nytta av att vara vegetarianer. Detta beror på att deras kroppar reagerar bäst på en vegetarisk kost. De flesta människor kan dock äta en viss mängd kött, t.ex. kyckling eller fisk, utan att det minskar den önskade effekten.
Det är viktigt att personer med blodgrupp A har en vitaminrik kost. Personer med blodgrupp A rekommenderas inte att äta mejeriprodukter.
Förespråkarna för denna typ av kost tror dessutom att personer med blodgrupp A mår bäst av att utöva relativt lätt motion. Det betyder att du bör hålla dig till yoga, meditation, golf och så vidare om du har blodgrupp A.
I Danmark har de flesta människor blodgrupp A. Talls kryper upp runt 44 procent, vilket är lite högre än blodgrupp 0. Det sägs att personer med blodgrupp A löper större risk att utveckla cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes etc. om de inte lever enligt den beskrivna kosten.
Blodgrupp B
Om du tillhör de 10 % i Danmark som har blodgrupp B kan du (som enda blodgrupp) bli galen i mejeriprodukter. Faktum är att det förmodligen är "enklast" att ha blodgrupp B när man vill följa blodgruppsdieten. Som blodgrupp B måste du nämligen se till att du äter en varierad kost. Du kan äta kött, mejeriprodukter och grönsaker - utan begränsningar.
Personer med blodgrupp B bör också motionera måttligt, t.ex. cykling, simning, promenader etc. Du behöver alltså inte anstränga dig lika mycket som blodgrupp 0 eller hålla dig till milda motionsformer som blodgrupp A.
Om du har blodgrupp B kan du riskera att utveckla långsamt växande virussjukdomar om du inte ser till vad du äter.
Blodgrupp AB
Om du tillhör gruppen med blodgrupp AB har du vissa tendenser från både blodgrupperna A och B. Detta innebär att du faktiskt har nytta av en mycket blandad kost. Du bör till exempel äta en variation av kött, mejeriprodukter, spannmål, grönsaker, frukt och i viss mån fisk.
Personer med blodgrupp AB tenderar att drabbas av stress och problem med tarmarna. Generellt sett har dock personer med blodgrupp AB ett av de mest toleranta immunsystemen.
Endast 5 % av den danska befolkningen har blodgrupp AB. Det rekommenderas att personer med blodgrupp AB gör olika avslappningsövningar, yoga och måttlig motion, t.ex. promenader, golf osv.
Rhesus blodgrupp
Vi bör också nämna att blodtypen inte bara delas in i A, B, AB och 0. Alla människor är också antingen rhesusnegativa eller rhesuspositiva. Detta bedöms utifrån om du har en D-antigen på dina röda blodkroppar.
Du kan läsa mer om vad detta innebär i punkterna nedan.
- Rhesuspositiv: Du är rhesuspositiv (RhD pos) om du har D-antigenet på dina röda blodkroppar. Totalt är 84 % av den danska befolkningen rhesuspositiv.
- Rhesusnegativ: Du är rhesusnegativ (RhD neg) om du inte har D-molekylen. Totalt är 16 % av den danska befolkningen rhesusnegativ.
Det är viktigt att nämna att rhesusblodgruppen inte har någon inverkan på vilken typ av kost du bör äta om du vill äta enligt din blodgrupp.
För- och nackdelar med att äta enligt din blodgrupp
Är du inte säker på om du ska följa en kost baserad på din blodgrupp? Läs då avsnitten nedan, där vi lyfter fram både fördelarna och nackdelarna med en blodgruppsdiet.
Fördelar med att äta enligt din blodgrupp
I teorin finns det flera fördelar med att anpassa kosten till din specifika blodgrupp. Flera yrkesverksamma, som Dr D'Adamo, påpekar att det kan ha en positiv inverkan på risken för att utveckla olika typer av sjukdomar. Dessa inkluderar cancer, diabetes, lever-, tarm- och magproblem, stress, virusinfektioner med mera.
Man kan alltså hävda att man kan uppnå bättre hälsa om man följer en blodgruppsdiet.
Är blodgruppsdieten bra för hälsan?
I viss mån kan man hävda att det kan vara hälsofrämjande att följa en kost som passar din blodgrupp. Detta beror dock till stor del på att personer som övergår till en blodgruppsdiet i allmänhet börjar äta bättre i vardagen.
Flera forskare och yrkesverksamma pekar därför på detta som grund för hälsofördelarna. De menar att blodgrupperna inte har så mycket med processen att göra, utan att det snarare finns en koppling mellan den förbättrade hälsan och en allmän livsstilsförändring.
Nackdelar med att äta enligt blodgrupp
Eftersom blodgruppsdieten i allmänhet består av hälsosam mat, oavsett vilken blodgruppsdiet du ska följa, finns det inga nackdelar med att följa denna diet.
Man kan dock hävda att du begränsar dig själv i fråga om vilka livsmedel du kan äta. Och det finns ingen anledning till det om det inte har en positiv inverkan på din hälsa. Om du till exempel tål fina mejeriprodukter behöver du inte nödvändigtvis lägga dem på hyllan. Du kan dricka ett glas mjölk utan att oroa dig för att det ska påverka din hälsa.
Varför du behöver veta om lektiner
Det är otroligt viktigt att känna till lektiner, oavsett om du följer en blodgruppsdiet eller inte. Men kanske särskilt om du vill följa denna typ av kost, eftersom det sällan anges hur maten ska tillagas.
Lektiner är en form av protein som finns i växter, grönsaker och vissa frukter samt i olika fullkornsprodukter och nötter. Lektiner finns bland annat i svamp, bönor, linser, potatis och tomater. Lektiner är försvarssubstanser som skyddar maten från bakterier och svampar.
De flesta lektiner utsöndras automatiskt när vårt immunförsvar eliminerar dem. Vissa lektiner reagerar dock genom att förstöra våra blodkroppar, både vita och röda, genom att få dem att klumpa ihop. Effekten av lektiner kan antingen ökas eller minskas beroende på hur du förbereder maten. Om man till exempel kokar bananer ökar effekten av lektiner, medan kokning av bönor gör dem oskadliga.
Kritik av blodgruppsdieten
Blodgruppsdieten har fått mycket kritik i vetenskapliga kretsar. Det finns nämligen inga vetenskapliga bevis för att denna typ av kost har en positiv effekt på kroppen. Det finns ingen större forskning eller andra bevis som tyder på att dieten fungerar, förutom att den generellt sett förbättrar hälsan genom att få människor att äta mer hälsosamt än tidigare.
Det betyder inte att teorin inte kan ha sin grund i något som kan vara betydelsefullt. Det finns inga bevis för att det ökar eller minskar risken för olika sjukdomar.
Dr Peter J. D'Adamos bok har särskilt kritiserats för att den talar om vad man ska äta, men inte om hur man tillagar olika livsmedel. Därför kan fler människor bli sjuka av att dagligen konsumera lektiner.
En del av teorin, som bland annat D'Adamo förespråkar, står också helt i strid med olika fakta. Till exempel att blodgrupp 0 är den första blodgruppen och att människor med denna blodgrupp därför bör äta som jägare, som våra förfäder.
Tills mer forskning har gjorts om kosten för varje blodgrupp finns det ingen garanti för att den här blodgruppsdieten har fungerat eller på något sätt påverkar/stödjer ditt immunförsvar och din kropp. Du bör därför bara välja denna diet om du tror att den kan hjälpa dig att äta hälsosammare.