Vägen till viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 01. nov 2022

Det finns många i Sverige som tycker att de väger lite för mycket och vill gärna gå ner några kilo för att nå sin trivselvikt. Det finns många olika teorier och dieter som lovar snabb viktnedgång och beskrivs som något av mirakelkurer. Dock bör du ha i åtanke att det inte finns några genvägar till en bestående viktminskning utan det handlar om att göra en personlig diet och en plan för att röra sig där du förbränner mer kalorier än du äter. 

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Att gå ner i vikt

Ibland behövs bara en mindre förändring i dina kostvanor för att det ska ge resultat på sikt. Det kan till exempel vara att du äter mer grönsaker, undviker kolhydrater och minskar på alkoholen. Det mesta kan du själv bestämma över men ibland kan det vara svårt att motstå trycket om någon pushar dig att dricka alkohol på en fest - kika här för mer info om hur du kan undvika alkohol utan att det verkar konstigt. Det är också viktigt att du rör på dig mera och den bästa motionen är vardagsmotionen. Ta trapporna istället för rulltrappan, kliv av bussen en hållplats tidigare och ta en promenad eller ställ bilen och cykla till affären eller jobbet.

Att gå upp i vikt

Oftast när vi pratar vikt så handlar det om att gå ner i vikt, men det finns även de som gärna skulle vilja gå upp i vikt istället. Det kan handla om naturligt smala människor eller folk som tränar mycket och vill gå upp därför. På grupptrycket.nu och lots.nu kan du läsa om bra tips på hur du går upp i vikt. 

Tips och trix för viktnedgång

Gör en plan för mat samt träning och följ den till punkt och pricka. Om du äter för mycket eller fel mat någon dag, se till att du återgår till planen dagen efter då en dag inte förstör hela dieten så länge det är ett undantag. När du tränar och bygger upp muskler så förbränner du även mer så träning är bra på fler än ett sätt. Det är viktigt att du äter rätt och så pass mycket att du inte blir hungrig då det är lättare att följa dieten ifall du är mätt. Det är därför viktigt att dela upp maten och äta flera gånger om dagen istället för att äta mycket vid ett tillfälle. Ät frukost, lunch och middag men se till att äta två till tre mellanmål under dagen för att hålla igång förbränningen - och glöm inte att dricka mycket vatten och undvik snacks och godis.