Grekisk pizza med Kalamata-oliver

100 min. total

Ingredienser

  • Dej
    0,5 cup vatten
  • 0,5 spsk honung
  • 2 tsk olivolja
  • 1,3 tsk torrjäst
  • 0,75 cup vetemjöl
  • 0,25 cup fullkornsvetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Fyld
    1 spsk olivolja
  • 1 fed vitlök, finhackad
  • 4 ounce mozzarella, riven
  • 2 ounce fetaost, smulad
  • 1 cup svarta oliver

Instruktioner

  1. Deg
    Blanda ljummet vatten, honung och 3/4 av olivoljan i en skål.
  2. Strö över jästen och låt stå i 10 minuter. Blanda vetemjöl, fullkornsmjöl och salt i en matberedare. Blanda genom att pulsa.
  3. Häll i jästblandningen och pulsa tills den är jämn. Tillsätt lite mjöl och pulsa, upprepa tills det bildas en mjuk deg. Skrapa ut degen på en mjölklädd arbetsyta.
  4. Knåda degen tills ytan är slät och tillsätt mjöl vid behov. Smörj en skål lätt med resten av olivoljan.
  5. Forma degen till en boll och lägg den i skålen. Vänd degen tills den är täckt av olja. Täck skålen med en handduk och låt jäsa i ca 1 timme.
  6. Vänd ner degen och låt den vila i 10 minuter. Förvärm ugnen till 230 °C. Smörj en bakplåt lätt med olja på toppen av en plåt.
  7. Kavla ut degen till en oval form på en bordsyta beströdd med mjöl. Lägg degen på bakplåtspapper.
  8. Fyll
    Blanda olivolja och vitlök i en mikrovågsugnssäker kopp. Värm i 30 sekunder på full effekt. Ta bort den från mikrovågsugnen.
  9. Pensla degen med vitlöksolja. Bred ut all ost och alla oliver på toppen.
  10. Grädda tills skorpan är gyllenbrun, ca 10-12 minuter. Ta ut pizzan ur ugnen och skär den i bitar. Varsågod!

Näring (per person)

Kalorier: 688 kcal.

Protein: 18 %

Kolhydrater: 36 %

Fett: 46 %