Bakade köttbullar och tomatsås

70 min. total

Ingredienser

  • 1 spsk olivolja
  • 1 stk lök, hackad
  • 3 fed vitlök, finhackad
  • 1 tsk chiliflingor
  • 2 spsk tomatpuré
  • 28 ounce hackade tomater
  • 2 spsk basilika, hackad
  • 1 pound malet nötkött (fettsnålt)
  • 0,5 cup ricottaost
  • 8 spsk parmesan, riven
  • 1 cup rasp
  • 1 stk ägg, vispade
  • 1 stk schalottenlök, finhackad
  • 4 stykke bröd, fullkornsbröd, rostat

Instruktioner

  1. Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Fräs lök och 1/3 av vitlöken tills de är mjuka.
  2. Tillsätt chiliflakes och tomatpuré. Koka ytterligare 1 minut under omrörning. Tillsätt tomat, basilika, salt och peppar.
  3. Koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda medan köttbullarna tillagas. Förbered en smidesjärnspanna genom att smörja den med olivolja.
  4. Förvärm ugnen till 205 °C. Lägg ricotta, parmesan, brödsmulor, ägg, vitlök, salt och peppar i en skål.
  5. Rulla ihop den med händerna. Forma köttbullar och lägg dem i smidespannan.
  6. Sätt in formen i ugnen. Grädda i ca 40 minuter. Låt såsen sjuda under omrörning då och då.
  7. Lägg köttbullarna på en tallrik. Ringla över tomatsås och servera med rostat bröd.

Näring (per person)

Kalorier: 620 kcal.

Protein: 29 %

Kolhydrater: 32 %

Fett: 39 %