Middag 500 kcal - 8 läckra och hälsosamma recept

Skriven av Anne Christensen
Dietist 22. jun 2022
Middag 500 kcal - 8 läckra och hälsosamma recept

Behöver du inspiration till din kvällsmåltid? Kanske följer du en fast dietplan som bestämmer hur många kalorier du får äta per måltid. Eller kanske vill du bara leva en hälsosammare livsstil utan viktnedgång och onödiga kalorier.

De flesta av oss kan inte hitta på nya idéer till middag, särskilt inte i ett hektiskt liv där överflöd inte alltid är ett alternativ. Alltför ofta slutar det med att vi återanvänder de recept vi känner till, i stället för att prova nya recept med nya kryddor och ingredienser.

Vi har samlat åtta läckra och inspirerande recept för middag, med högst 500 kalorier. Att leva en hälsosam livsstil behöver inte vara tråkigt eller begränsa din kreativitet i köket. Tvärtom! Men särskilt om du är nybörjare på en hälsosammare livsstil kan det vara svårt att ändra vanor och tänka i termer av andra ingredienser än du är van vid.

För att göra det är det viktigt att se till att du får tillräckligt med näring och energi i din måltid.

Som vanlig familj kan det vara svårt att hålla koll på protein, fett, kolhydrater och socker, vilket kan leda till huvudvärk, trötthet och dåligt samvete.

De åtta recepten som vi har samlat här är alla fyllda med näringsrika och hälsosamma ingredienser som gör att du känner dig mätt och välmående i stället för tung och trött efter middagen. Recepten är enkla att laga och fulla av god smak.

Vi hoppas att du blir inspirerad till nya läckra måltider.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Åtta läckra middagsrecept med högst 500 kcal

Indisk morot och linsdal

Du kanske redan känner till den läckra värmande indiska rätten Dal. Dal görs av röda linser och är en otroligt enkel och näringsrik maträtt med massor av väldoftande kryddor.

Dal kan varieras i all oändlighet med olika grönsaker. Här har vi gjort den baserad på läckra morötter, ingefära och fänkålsfrön. Varje portion innehåller bara 506 kcal.

Indisk morot- & linsdaal

Indisk morot- & linsdaal

  • Stats Chart 470 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 2 Personer
Ingredienser
  • 1,25 msk olivolja
  • 1,25 msk lök, hackad
  • 1,25 msk ingefära, riven
  • 0,25 tsk fänkålsfrö
  • 2,75 st tomat, hackad
  • 1,25 st morot, tärnad
  • 3,25 dl vatten
  • 245 gram kokosmjölk
  • 135 gram röda linser
  • 1,25 st röd chili, hackad
  • 0,75 st citron, klyftad
Instruktioner
  1. Fräs löken i olja på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan ingefära och fänkålsfrön. Stek i ytterligare 5 minuter.
  2. Tillsätt tomater, morötter, vatten, kokosmjölk, salt och peppar. Låt det koka upp. Skruva sedan ner så det puttrar och lägg i linserna.
  3. Koka i ytterligare 15-20 minuter. Servera i djupa tallrikar garnerade med färsk rå chili och citronsaft.

Krämig kycklingspenatpasta med spenat

Finns det något som är så gott som pasta? Enligt oss är det få saker som kan mäta sig med en skål utsökt krämig pasta, och det här receptet är inget undantag.

Hälsosam fullkornspasta med kyckling och spenat i en utsökt krämig ricottasås. Vi lovar att du inte kommer att sakna den traditionella vita pastan. Kaloriinnehållet i denna maträtt är 468 kcal per portion.

Krämig kyckling- & spenatpasta

Krämig kyckling- & spenatpasta

  • Stats Chart 468 Kalorier
  • Time 5 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 265 gram penne, fullkorn
  • 85 gram spenat
  • 0,5 st lök, hackad
  • 0,5 msk olivolja
  • 1,75 st kycklingbröst, skivat
  • 315 gram ricottaost
  • 0,25 dl parmesan, riven
Instruktioner
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Töm den. Tillsätt spenaten i pastan och lägg på locket på pannan. Värmen från pastan gör att spenaten rullar sig medan du förbereder resten.
  2. I en non-stick panna på medelvärme, hetta upp olja och fräs löken i cirka 10 minuter.
  3. Ställ löken åt sidan i en stor skål. Använd samma panna för att steka kycklingen i ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt svalna.
  4. Tillsätt ricottaost och parmesanost i lökskålen och blanda dem ordentligt.
  5. Tillsätt kycklingen, pastan och spenaten i samma skål och vänd tills det är ordentligt blandat.
  6. Krydda med salt och peppar. Här har du!

Kycklingköttbullar med squashnudlar

Den traditionella vita pastan med köttbullar rimmar inte nödvändigtvis med en hälsosam livsstil.

Men om du byter ut nötköttet mot hackad kyckling och pastan mot squashnudlar blir det en helt annan historia. Squashnudlarna är fulla av energi och vitamin A, B och C. Kycklingköttbullarna tillför protein med minimalt animaliskt fett. Om du tror att du kommer att lämna bordet hungrig efter den här rätten har du fel. Receptet har ett bra näringsinnehåll och ger en bra mättnadskänsla med endast 464 kcal per portion.

Kycklingköttbullar med zucchininudlar

Kycklingköttbullar med zucchininudlar

  • Stats Chart 464 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 440 gram kycklingfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,75 st ägg
  • 2 msk persilja, hackad
  • 30 gram parmesan, riven
  • 1,5 klyftor vitlök, finhackad
  • 1,25 msk olivolja
  • 490 gram tomatsås
  • 2,5 st zucchini, som nudlar
  • 1 blad basilika, hackad
Instruktioner
  1. Blanda kyckling, rivjärn, ägg, persilja, parmesanost, hälften av vitlöken, salt och peppar i en skål. Härifrån formas köttbullarna.
  2. Hetta upp hälften av oljan i en kastrull på medelvärme. Stek köttbullarna genom att vända dem regelbundet i 4-6 minuter.
  3. Sänk värmen till medel låg och tillsätt tomatsåsen. Låt puttra tills köttbullarna är genomstekta och såsen tjocknar, ca 14-16 minuter.
  4. Värm under tiden den återstående oljan i en annan panna på medelhög värme. Fräs squashnudlarna och vitlöken i 2-3 minuter.
  5. Krydda med salt och peppar. Servera köttbullarna ovanpå nudlarna och garneras med basilika.

Hasselback potatis med grillad kyckling

För många av oss rimmar hasselback potato med 80-talets middagsbord. I dag är den nästan bortglömd och det är verkligen synd.

Hasselback potatis är ett supergott sätt att tillaga potatis på, och det är inte alls så krångligt som många tror. Tillsammans med grillad kyckling och grönt får du en läcker sommarrätt som gör alla magar nöjda. Rätten innehåller bara 488 kcal per portion.

Bakad potatis med grillad kyckling

Bakad potatis med grillad kyckling

  • Stats Chart 486 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 2 Personer
Ingredienser
  • 1,5 st potatis, skrubbad
  • 0,5 tsk salt
  • 1,25 msk smör, smält
  • 1,5 msk mozzarella, strimlad
  • 0,75 msk salladslök, hackad
  • 3,25 tsk olivolja
  • 1,5 st kycklingbröst
  • 3,75 dl körsbärstomat
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 220°C. Skär potatisen i tunna skivor, men utan att skära hela vägen.
  2. Lägg potatisen i en stekpanna. Strö salt och ringla det smälta smöret över potatisen. Grädda dem i ca 50 minuter.
  3. Ta ut dem från ugnen. Strö mozzarellaost över dem. Grädda dem i ytterligare 10,15 minuter tills osten smält.
  4. Värm under tiden en panna med olja, tillsätt kycklingen och stek den i 5 minuter på varje sida. Ta bort kycklingen från pannan.
  5. Stek tomaterna i samma panna tills de fått lite färg och ta bort dem. Servera potatisen garnerad med vårlök och kycklingen med tomater. Här har du!

Vårrullar med tigerräkor och slaw

När man säger vårrullar tänker de flesta på den friterade sorten med mycket fett och olja. Om du inte redan har bekantat dig med den färska varianten gjord på rispapper och färska grönsaker är det dags. Här är en måltid med mycket få kalorier och full av smak och konsistens.

Faktum är att den enda gränsen för vad du kan använda som fyllning i dina färska vårrullar är din fantasi.

I det här receptet har vi fyllt dem med saftiga tigerräkor, knapriga vitaminrika grönsaker och en läcker asiatisk dip med ingefära, soja, sesamolja och honung. Receptet innehåller bara 479 kcal.

Spring rolls med räkor & slaw

Spring rolls med räkor & slaw

  • Stats Chart 479 Kalorier
  • Time 5 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 0,75 dl tahini
  • 0,75 dl varmt vatten
  • 2,25 msk risvinäger
  • 1 msk limejuice
  • 2,25 msk ingefära, riven
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk honung
  • 1,75 msk soja
  • 1 msk honung
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 st rödkål, hackad
  • 1 st morot, strimlad
  • 1 st gul paprika, strimlad
  • 2,25 msk koriander
  • 13,25 st rispapper
  • 250 gram räkor, kokta
  • 1 tsk sesamfrön
Instruktioner
  1. Ta ett glas och vispa ihop tahinin och det heta vattnet. Tillsätt vinäger, limejuice, ingefära, sojasås och honung.
  2. Vispa tills det är enhetligt och ställ i kylen
  3. Ta en skål och blanda soja, risvinäger, ingefära, sesamolja, rödkål, morot, peppar och koriander. Vänd tills grönsakerna är täckta.
  4. Ta en kastrull och värm olja på medelhög värme. Tillsätt tigerräkor och stek i 4-5 minuter.
  5. Ta ett ark rispapper i taget. Lägg den i varmt vatten i 20 sekunder, lägg den sedan på en skärbräda och dutta den med hushållspapper för att ta bort överflödigt vatten.
  6. Lägg några räkor på rispappret och lägg slaw ovanpå. Vik in både sits och slutet över grönsakerna.
  7. Rulla ihop den och börja med den fyllda änden. Lägg vårrullen på en tallrik med förslutningen nedåt. Upprepa med de återstående pappersarken.
  8. Garnera med sesamfrön. Servera med såsen som dipp. Här har du!

Fullkornspizza margerita

Pizza margerita är en helgfavorit, särskilt i många barnfamiljer. Vi har skapat en läcker fullkornsversion med en krispig botten, mjuk mozzarella och en utsökt smak av färsk basilika.

Att göra egen pizza från grunden behöver inte vara så tidskrävande och krångligt som många tror. Degen behöver bara blandas ihop och jäsa i 20 minuter. Sedan är den redo för läckra fyllningar.

Det är nästan snabbare än att springa ner till pizzerian och köpa kalorifyllda pizzor från affären. Det här pizzareceptet innehåller bara 461 kalorier, så du kan äta din pizza med gott samvete.

Fullkornspizza Margherita

Fullkornspizza Margherita

  • Stats Chart 461 Kalorier
  • Time 15 Minuter
  • Person 2 Personer
Ingredienser
  • 0,5 tsk torrjäst
  • 0,5 tsk socker
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl varmt vatten
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,25 dl krossade tomater
  • 0,5 tsk italiensk krydda
  • 120 gram mozzarella, strimlad
  • 1 st tomat, skivad
  • 1 msk basilika
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 230°C. I en skål, lös upp jäst, socker och salt i varmt vatten.
  2. Tillsätt 3/4 av mjölet och oljan i skålen. Rör om tills det är enhetligt. Tillsätt det sista mjölet lite i taget. Knåda ihop degen.
  3. Täck över degen och låt den jäsa i 20 minuter. Kavla sedan ut degen tills den är ca 3 mm tjock.
  4. Strö mjöl på en bit bakplåtspapper och lägg botten på den. Använd en sked för att fördela de skalade tomaterna på botten.
  5. Strö över italienska kryddor. Tillsätt mozzarella, tomater och basilika till pizzan.
  6. Dra bakplåtspapper och pizza på en plåt. Grädda pizzan i 10-13 minuter. Här har du!

Kikärter och sötpotatis buddha bowl

Buddhaskålar blir alltmer populära i hemmet. Och när du tittar ner i den färgglada salladen förstår du varför. Här kan man verkligen tala om att äta med ögonen.

Buddha bowls är i princip vegetariska sallader som kan varieras i all oändlighet med de ingredienser du tycker bäst om. Kom ihåg att se till att du har en balanserad kost med protein, fibrer och kolhydrater.

I det här receptet har vi baserat salladen på kikärter som protein, kostfibrer från sötpotatis, värmande kryddor och vitaminrika grönsaker som squash och rödlök. Allt med ett kaloriintag på endast 476 kcal per portion.

Buddha bowl med kikärter & sötpotatis

Buddha bowl med kikärter & sötpotatis

  • Stats Chart 476 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 2 Personer
Ingredienser
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 st rödlök, skivad
  • 1,5 st sötpotatis, tärnad
  • 0,75 st zucchini, skivad
  • 360 gram kikärter, avrunna
  • 0,75 tsk kummin
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 st huvudsallad
  • 0,75 msk persilja, hackad
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Ringla olivolja på rödlök, sötpotatis och squash. Krydda med salt och peppar. Dra nytta av en stekpanna. Grädda dem i 10-15 minuter.
  3. Blanda under tiden kikärter med spiskummin, chili, vitlök, salt och peppar i en skål.
  4. Hetta upp olja i en panna på medelvärme. Fräs kikärtorna under omrörning ofta. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Ta av dem när de doftar och är lite bruna.
  5. Lägg upp rätten i tallrikar med sallad i botten, grönsaker i mitten och kikärtor i toppen. Garnera med persilja.

Rödbetsburgare

Hör du och din familj också till dem som älskar att göra goda hamburgare på helgen? Varför inte byta ut den skrovliga nötköttsvarianten mot goda fullkornsbullar och saftiga rödbetsbiffar?

Det här receptet är fyllt av goda grönsaker och har mycket smak. Vi lovar att även köttälskare kommer att älska den här hamburgervarianten. Dessutom innehåller receptet bara 472 kcal per portion.

Rödbetsburgare

Rödbetsburgare

  • Stats Chart 487 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 1 dl yoghurt, naturell
  • 1,5 msk sweet chilisås
  • 2,5 klyftor vitlök, finhackad
  • 0,75 tsk persilja, hackad
  • 1,5 msk linfrön
  • 0,75 msk vatten
  • 2 dl rödbetor, strimlad
  • 370 gram cannellinibönor, avrunna
  • 0,5 dl basilika
  • 0,25 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 3,25 st hamburgerbröd, fullkorn
  • 3,75 dl ruccola
  • 0,75 st avokado, skivad
  • 0,75 st tomat, skivad
Instruktioner
  1. Blanda yoghurt, chilisås, persilja och 2/3 av vitlöken i en mixer. Mixa tills det är enhetligt. Låt det rita.
  2. Lägg linfrö i en matberedare och pulsera några gånger. Tillsätt rödbetor, bönor, basilika, resterande vitlök, salt och peppar.
  3. Pulsera tills det är hackat och blandat. Ta ut blandningen och forma den till köttfärs. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme.
  4. Häll olja på pannan. Stek biffarna i 5 minuter på varje sida. Skär bullarna på mitten och rosta dem.
  5. Lägg ruccolan och steken på kastrullen. Lägg tomat och avokado ovanpå. Häll på dressing och avsluta med den översta bullen. Här har du!

Varför är det viktigt att äta middag?

Det är viktigt att äta middag för att ge kroppen den energi den behöver för att vila och återhämta sig under natten. Om du följer en strikt hälsosam kost kan det vara frestande att skära ner på kalorierna och hoppa över middagen. Men i själva verket är det ofta en björntjänst.

Om du hoppar över måltiderna blir du ännu hungrigare, och det blir svårare att säga nej till kakor och snabba snabbmatssnacks som är fulla av tomma och onödiga kalorier.

Ät istället en lätt måltid på kvällen. En lätt måltid ger din kropp frisk energi och du går inte till sängs med en tung och mätt känsla.

Det är viktigt att äta en varierad kost och se till att du får i dig fisk och grönsaker i synnerhet. Se till att du får i dig protein och goda kostfibrer vid varje måltid, eftersom dessa bidrar till att du känner dig mätt längre.

Utöka din kryddrepertoar från salt och peppar till andra mer smakrika kryddor. Det är en enkel sak som verkligen kan göra stor skillnad för hur du lagar mat och experimenterar med mat.

God mat behöver inte betyda många kalorier. Det handlar bara om att sätta ihop rätt ingredienser för att få till utsökta och smakrika måltider.

Vad är mest mättande med minst kalorier?

Grova grönsaker med mycket fibrer innehåller mycket lite energi men mycket vitaminer och mineraler. Det höga fiberinnehållet ger energi och gör att mättnadskänslan varar längre, vilket minskar risken för den "farliga" snackhungern.

Vad händer om jag inte äter middag?

Det händer inget märkvärdigt om du hoppar över middagen en kväll eller två. Men vad som i grund och botten kommer att hända är att din kropp inte får energi från maten och att du därför kommer att uppleva mer trötthet och kanske till och med huvudvärk. Ofta sover du också sämre eftersom du är hungrig och din kropp saknar energi för att lugna ner sig och bearbeta dagen.

Så om du har för vana att hoppa över måltiderna ofta kommer du snart att uppleva dessa symptom och värre, eftersom till exempel den dåliga sömnen också påverkar din hälsa. Det kan också hända att du saknar energi och viktiga näringsämnen som protein och vitaminer.