Lichen Sclerosus kost – Varierad kost kan minska symtomen

Skriven av Anne Christensen
Dietist 28. jun 2022
Lichen Sclerosus Diet - Varierad kost kan minska symtomen

Lichen sclerosus är en autoimmun hudsjukdom som är besvärlig och försvagande. Det finns inget botemedel eller medicin som helt kan eliminera sjukdomen, men det finns åtgärder som kan lindra eller minska symptomen. Kostförändringar är en av de åtgärder som har visat sig minska sjukdomens symtom.

Gemensamt för autoimmuna sjukdomar som Lichen Sclerosus är att det kan vara svårt att ge rätt behandling och att det ofta kan vara ett livslångt tillstånd. De flesta kommer att kräva någon form av medicinsk åtgärd. Vissa avtar med åldern när hormonnivån i kroppen sjunker, andra påverkar kroppen hela livet. Sådana sjukdomar kan kallas kroniska sjukdomar.

De allra flesta kroniska sjukdomar är kroniska eftersom det finns begränsade behandlingsmöjligheter och brist på kunskap på området. Framtiden kan alltså komma att erbjuda ett botemedel mot Lichen Sclerosus. Fram till dess måste livsstil och näringsintag stå i fokus för att komma så nära en sjukdomsfri vardag som möjligt. Många kroniska sjukdomar kan lindras med mer än medicinering. Vårt matintag och vår livsstil har stor betydelse för utvecklingen och effekterna av autoimmuna sjukdomar.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Lichen Sclerosus, vad är det?

Lichen Sclerosus är en sjukdom som sätter sig i hudvävnaden. Även om det råder osäkerhet om dess autoimmuna status ger sjukdomen en symtombild i huden som liknar kronisk sjukdom orsakad av autoimmun inflammation. Denna inflammation kan sprida sig och orsaka smärta, klåda och sår.

Lichen sclerosus är en inflammation som förstör elasticiteten i kroppens hudyta. Ljumskarna, skrevet och anus är särskilt utsatta, men även nacken, ryggen, armhålorna och bröstet kan drabbas. Behandlingen sker oftast med hjälp av antiinflammatoriska krämer och eventuellt mediciner som dämpar immunförsvaret mot sjukdomen.

Sjukdomen förkortas i vardagligt tal med "LS".

Eftersom det finns många sjukdomar som kan påverka hud och slemhinnor bör diagnosen ställas av en specialist. Därefter kan behandlingen påbörjas.

Förutom medicinering och annan behandling som läkaren ordinerar kan du dock också göra något själv för att lindra sjukdomens symptom.

Minska autoimmuna sjukdomar med en varierad kost

Många studier har genom åren visat att en rad olika sjukdomar, inklusive autoimmuna sjukdomar och cancer, kan påverkas av rökning och alkohol.

Tillsammans med andra livsstilsfaktorer kan kroppen påverkas både positivt och negativt, beroende på hur livsstilsfaktorerna påverkar kroppen.

För några år sedan offentliggjorde hälsovårdsmyndigheterna KRAM-faktorerna, som handlar om kost, rökning, alkohol och motion. 4 viktiga faktorer som alla påverkar hälsan och påverkar sjukdomstillstånd.

Tillsammans med tio grundläggande rekommendationer och kostråd rekommenderas att människor, både med och utan sjukdom, strävar efter att begränsa sitt intag av tobak, alkohol, mättat fett, salt och socker. Det rekommenderas också daglig motion och en fettsnål, grön kost.

Dessa grundläggande rekommendationer ges eftersom en hälsosam och näringsriktig kost med motion är känd för att minska effekterna av befintliga sjukdomar och förebygga nya sjukdomar. Många sjukdomar kan påverkas positivt av kostförändringar och motion, inklusive cancer.

Ät en varierad kost om du har Lichen Sclerosus.

Kostintag har mycket att säga om autoimmuna sjukdomar. Om alkohol och rökning kan förvärra sjukdomen kan en antiinflammatorisk kost dämpa symptomen och öka kroppens motståndskraft mot tillstånd som Lichen Sclerosus.

De olika livsmedelsgrupperna och vitaminerna och mineralerna har alla olika funktioner och påverkar kroppen på olika sätt.

Rekommendationer för en antiinflammatorisk kost vid LS

För tillstånd som LS rekommenderas i allmänhet en varierad kost och att man inkluderar gott om mjölksyrabakterier, antioxidanter och probiotika. Fler och fler studier visar att vårt immunförsvar börjar i tarmen. Därför är det viktigt att ge immunstärkande ämnen och hjälpa kroppen att stärka sitt immunförsvar.

En antiinflammatorisk kost som är rik på antioxidanter och fibrer från livsmedel som frukt, grönsaker och nötter har en stor inverkan på tarmfloran och därmed på immunförsvaret.

En normal kost bör innehålla protein, kolhydrater och fett och mindre socker. Det bör LS-dieten också göra, men vissa livsmedel kan vara särskilt viktiga och kostens sammansättning är därför avgörande för dess effektivitet.

Dessutom bör all kost innehålla begränsade mängder socker och mättat fett från animaliska produkter, t.ex. fet yoghurt, kött, smör m.m. Det allmänna förhållningssättet bör därför vara "ät en varierad kost", men följande livsmedel kan vara särskilt viktiga att inkludera i en varierad kost.

 • Fisk - helst fet fisk som lax, makrill, ål och sill.
 • Baljväxter - linser, bönor, kikärter
 • Grönsaker
 • Frukt, helst färsk och inte torkad (mycket sockerrik).
 • Ägg
 • Spannmål
 • Fiber
 • Mejeriprodukter, särskilt yoghurt och fettsnåla mejeriprodukter.

Vilka livsmedelskomponenter är viktiga för Lichen Sclerosus?

Mjölksyrabakterier

Med både fettsnåla och fettrika mejeriprodukter får du in probiotika och prebiotika i kroppen. Dessa är hälsosamma för tarmen, där immunförsvaret bildas. Om vanliga mejeriprodukter inte räcker till kan du ta ett tillskott som innehåller många olika bakteriestammar som stärker tarmen.

Protein

Proteiner används för att bygga upp våra celler, inklusive huden som består av celler. Proteiner finns i många livsmedel och grönsaker, bland annat baljväxter, majs, spenat, ärtor osv.

A vitaminer

A-vitamin är ett viktigt vitamin mot infektioner, både i huden och i kroppen, och ökar vätsketillförseln till slemhinnor och hud. Det finns i många frukter och grönsaker samt i feta mejeriprodukter och ägg.

B- och C-vitaminer

Medan C-vitamin är välkänt för de flesta när det gäller vårt immunförsvar, är B-vitamin mindre känt. C-vitamin finns i många livsmedel medan B-vitamin finns i färre. Råa grönsaker, bröd och frukt innehåller framför allt b-vitaminer, men de tas inte lätt upp av tarmen. Samspelet mellan vitaminerna är därför viktigt för att absorbera ämnen som är svåra att ta upp genom tarmväggen. Ju friskare och mer motståndskraftig tarmen är, desto lättare är det att ta upp näringsämnen.

Järn och zink

Järn är ett mineral som finns i spannmål, spenat och ägg och som kroppen använder för att bekämpa infektioner. Zink fungerar på samma sätt, särskilt vid sårläkning. Dessa två ämnen är därför viktiga för att bekämpa infektioner, t.ex. utslag, eksem och sår.

D-vitamin

D-vitamin spelar en viktig roll för immunförsvaret. Särskilt autoimmuna sjukdomar verkar vara ett resultat av för lite D-vitamin i kroppen. Omvänt är en för hög nivå en riskfaktor för utveckling av cancer, och det är viktigt att behärska denna balans. Läkaren kan mäta nivån genom ett blodprov.

Fiskolja

Fiskolja har en antiinflammatorisk effekt i kroppen och kan därför vara bra mot effekterna av autoimmuna sjukdomar. De flesta både som vätska på flaska och som kapslar att svälja.

Ät antiinflammatoriskt mot Lichen Sclerosus

Om inflammationsnivån i kroppen är hög är risken för besvärliga symtom från sjukdomen större. För att motverka detta inflammatoriska tillstånd kan du äta en antiinflammatorisk kost. Den innehåller vanligtvis många antioxidanter, som finns i stora mängder i växter och mindre i kött, fisk och andra animaliska produkter.

Antioxidanter bör därför finnas i grönsaker och växter, örter osv.

Ta in antioxidanter i vardagen

Om du vill äta mycket antioxidanter för att komplettera en antiinflammatorisk livsstil kan innehållet nedan hjälpa dig att starta ditt initiativ.

 • Ät mycket råa grönsaker eller lätt ångade grönsaker.
 • Ät mycket färsk frukt och nötter
 • Få kostfibrer från växtbaserade livsmedel
 • Ät fiskolja som ett komplement till andra livsmedel.
 • Ta probiotika och andra tillskott av mjölksyrabakterier.
 • Begränsa sockerintaget, både i bearbetade livsmedel och i torkad frukt.
 • Ät protein från proteinrika grönsaker i stället för protein från kött, spannmål och ägg.

Vanliga frågor

I grund och botten försvinner inte autoimmuna sjukdomar, varken av sig själva eller med medicinsk behandling. Flera sjukdomar kommer dock att ha långa perioder där de är vilande, varefter en period av utbrott följer. Sådana störningar är känsliga för stress och ångest och missnöje, varför utbrott kan följa de psykologiska svängningar man har i sitt liv. Eftersom många störningar är hormonellt betingade kan man också upptäcka att de blir mindre handikappande med åldern då hormonnivån i kroppen minskar.

Det råder fortfarande osäkerhet om vilken typ av störning LS är. De flesta vårdpersonal är dock övervägande benägna att tro att det är en autoimmun sjukdom och inte en bindvävssjukdom. Läs mer om LS i artikeln.