Håll din hud och kropp frisk med kollagen

Skriven av Anne Christensen
Dietist 04. sep 2022

Lider du av stela och smärtsamma leder? Eller vill du hålla din hud frisk och smidig?
Om så är fallet, läs den här artikeln för att ta reda på hur kollagentillskott kan hjälpa till att ge din kropp den boost den behöver.

Den enorma kollagenvågen visar att det har blivit vanligare att täcka sig själv väl med kosttillskott som kroppen saknar. Här är kollagen faktiskt ett av de kosttillskott som bidrar till både bättre fysisk hälsa och skönhet. En annan fördel är att det finns ett riktigt brett utbud av kollagen, så du kan hitta exakt det som passar dig och dina behov.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är kollagen?

Du kanske har hört talas om kollagen tidigare. Det kan vara en av huvudingredienserna i din favorit ansiktskräm, eller så har du kanske sett det i hyllan för kosttillskott? Men utöver det, vad vet du och vad kan den göra?
Kollagen är otroligt viktigt för kroppen och en oumbärlig byggsten för brosk och ben. Faktum är att proteinet utgör en tredjedel av proteinerna i din kropp. Det hjälper till exempel till att bygga upp ben, muskler, hud, senor och blodkärl.
Proteinet kollagen finns i bindväv, hud, ben och senor hos både oss människor och däggdjur, och det är ett protein som inte kan brytas ner. Kollagen består huvudsakligen av tre olika aminosyror: glycin, prolin och hydroxiprolin. Det finns många olika typer av kollagen, men de flesta av dem är uppbyggda som fibrillära strukturer. Kollagen byggs upp som en spiralstruktur. En spiralformad struktur bildas av spiralformade molekyler som DNA. Den består sedan av tre kedjor som är ungefär 300 nanometer långa.
Kollagen bildas i hudcellerna (dermis) och bidrar till att hålla huden elastisk och fast och hjälper kroppen att ersätta döda hudceller. Kollagen kan faktiskt jämföras med en form av lim som hjälper till att hålla ihop kroppen.
Därför kan kollagen vara en nyckelfaktor för om du har god eller dålig sårläkning, om du har stram eller lös hud eller om du har artros eller inte, beroende på hur mycket du producerar. Om du inte har det kan du ha nytta av att ta ett kollagenpulver eller en kollagentablett som tillskott.

Om du är verksam inom det andliga området kan du läsa om hur Ayuverda kan behandla kroppen på ett annat sätt.

Fungerar kollagen överhuvudtaget?

Ja, det gör det, om du köper den typ av tillskott som bäst passar dina behov. Som vi har skrivit tidigare finns det ett mycket stort utbud av kollagen, så det är oerhört viktigt att du väljer exakt den typ som hjälper dig och din kropp. Om du till exempel drömmer om friskare leder, starkare muskler och fastare hud kan du välja den typ som kallas hydrolyserat kollagen.

För lite kollagen ger fler rynkor

Våra hudceller producerar kollagen på egen hand, men när vi åldras minskar vår kollagenproduktion avsevärt, vilket också innebär att din hud kan börja slappna av och att du kan få fler och fler rynkor. Många kvinnor upplever en stor minskning av kollagenproduktionen efter klimakteriet eftersom östrogennivåerna sjunker.

Bättre sårläkning

När såret läker spelar kollagenet också en stor roll. Sårläkningsprocessen är indelad i tre olika faser: inflammation, celltillväxt och omorganisation. Den första fasen stimulerar immunförsvaret, men också kollagensyntesen. I den andra fasen fungerar kollagenet både som en byggsten och som en form av byggnadsställning och bildar en ny struktur som slutligen sluter såret. I slutfasen minskar kollagenet risken för inflammation i såret.

Kollagen i skönhet och hälsovård

Kollagen används både inom skönhets- och hälsoindustrin eftersom det är otroligt skickligt på att reparera och bygga upp. Något ganska vilt är att det faktiskt kan hjälpa brännskadade offer att bygga upp ny och frisk hud, och det kan också användas för att reparera brutna ben eller andra typer av skador på dem.
Det är därför logiskt att kollagen har en viktig roll i ärrbildning eftersom det har en skyddande effekt på bindväv och hjälper kroppen att bilda nytt brosk. Det är därför också naturligt att många idrottare tar kollagentillskott på grund av det slitage de utsätter sina kroppar och muskler för. Även om du inte idrottar kan du dra nytta av kollagentillskott.
Kollagentabletter används också i stor utsträckning inom skönhetsindustrin för att uppnå vackrare hud och hår. Det beror på att det hjälper till att bevara elasticiteten. När du blir äldre producerar du naturligt mindre kollagen och därför kan det vara nödvändigt att ta tillskott. Särskilt inom modebranschen, där det är mycket fokus på utseendet.
Vi kan också bidra till att bryta ner vårt eget kollagen genom att konsumera för mycket socker eller alkohol. Om du röker eller ofta blir solbränd riskerar du också att bromsa din egen kollagenproduktion. Ju mindre kollagen du producerar, desto fler rynkor kommer du att få och läpparna kan också långsamt bli tunnare. För att inte få tunnare läppar är det många som låter injicera kollagen för att få dem att se stora och fylliga ut.

Kombination med C-vitamin

Det är viktigt för att kollagenet ska kunna bindas i kroppen, så det är nödvändigt att kroppen har tillräckligt med C-vitamin innan den får kollagen. Många kollagentillskott innehåller faktiskt redan C-vitamin, men om de inte gör det måste du komplettera med vitaminerna själv. C-vitamin hjälper till att binda kollagen i kroppen och är också bra för hudens hälsa.

Saknar du kollagen?

Som vi tidigare har skrivit är kollagen ett av de viktigaste proteinerna som hjälper våra kroppar att fungera som de ska. Brist på kollagen kan därför få många och betydande konsekvenser för den fysiska hälsan. Följderna kan till exempel vara muskelsvaghet, ledvärk, feber och extrem trötthet.
Även om man inte skulle tro det, påverkas faktiskt allt på kroppen samtidigt. Det betyder att man kan se det på huden, som blir torr, naglarna och håret förlorar sin glans och rynkor uppstår på olika ställen. En av orsakerna till dessa förändringar är många kollagen. Kroppen blir ofta stel när den åldras och du är benägen att drabbas av ledvärk. Även om dessa konsekvenser låter lite skrämmande är de inte de allvarligaste. I kroppen påverkas blodtrycket dramatiskt. Kärlväggarna försvagas eftersom kroppen inte har tillräckligt med kollagen. Detta leder till att hjärtat sakta sviktar och att ligamenten bryts ner. Kollagentillskott kan bromsa dessa konsekvenser.

Kan din kropp tolerera för mycket kollagen?

Ja, det kan bli för mycket kollagen. Om du överdriver ditt kollagenintag kommer dina drömmar att bli din värsta mardröm, eftersom du kommer att uppnå motsatta resultat än vad du förväntade dig och drömde om. Organen kan inte fungera som de ska eftersom kärlväggarna, huden och håret är försvagade.
Om du äter lite för mycket kollagen kommer det oftast att påverka matsmältningen. Följderna är sura uppstötningar och du kan också få svårt att smälta maten optimalt.
För att undvika att du äter för mycket kollagen är det viktigt att du följer förpackningens anvisningar så att du får exakt vad din kropp behöver.

När kan jag ta kollagen under dagen?

Eftersom kroppen återhämtar sig på natten är det bäst att ta tillskottet strax innan du går och lägger dig. Kroppen behöver slå på och stänga av vissa system under återuppbyggnaden. Därför är det en perfekt tidpunkt att ta ditt tillskott, för att se till att din kropp använder det till sin fulla potential.