Gröna kaffebönor hjälper till med viktminskning

Skriven av Anne Christensen
Dietist 04. sep 2022

Personligen älskar jag kosttillskott, men jag kan också vara tveksam. Ibland låter det för bra för att vara sant när ett kosttillskott lovar enkel viktminskning. Därför går vi i den här artikeln på djupet om vad gröna kaffebönor (GCE) är, hur de fungerar och vad vetenskapen säger om dem.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är grönt kaffeextrakt och fungerar det?

Det mest använda och populära bantningshjälpmedlet bland hälsoinspiratörer för viktminskning är kosttillskott i tablettform. Många olika TV-kanaler och program har presenterat och presenterar den fortfarande eftersom den är förvånansvärt bra på att hjälpa till att bränna fett. Kosttillskott har faktiskt blivit så populära att de dominerar bantningsprodukterna på marknaden.

Testet av bantningspiller

Att gå ner i vikt kan vara väldigt förvirrande och svårt. Därför har många tagit till olika typer av bantningsprodukter för att göra uppgiften lite lättare. Bland dem finns grönt kaffeextrakt. Just nu är bantningsprodukten faktiskt ett av världens mest populära kosttillskott för att hjälpa till med viktminskning. Tilläggets ingredienser extraheras från gröna kaffebönor, och det är också därför som namnet är "Green Coffee Bean Extract". Extraktet innehåller ett ämne som kallas klorogensyra och är ett effektivt bantningshjälpmedel, anser många. Det var Dr Oz som introducerade extraktet för allmänheten 2012. Dr Oz är en amerikansk läkare som ofta är med i TV och han är förmodligen den mest respekterade hälsorådgivaren i världen.

Vad är gröna kaffebönor?

Gröna kaffebönor är egentligen bara vanliga kaffebönor som används för kaffe, men orostade. Kaffebönor är faktiskt gröna i naturen, men oftast rostas de innan de hamnar i butikshyllorna. Denna process gör dem mörkbruna och ger dem den doft och arom som vi känner till. Kaffebönor innehåller antioxidanter och farmakologiskt aktiva föreningar, vilket låter lite nördigt. Men två av de viktigaste föreningarna är koffein och klorogensyra. Klorogensyra anses vara den viktigaste ingrediensen som bidrar till viktminskning. När vanliga kaffebönor rostas avlägsnas en stor del av klorogensyran. Därför har grönt kaffe blivit ett populärt alternativ till vanliga kaffebönor, eftersom det fungerar bättre. Sammanfattningsvis kan man säga att gröna kaffebönor liknar vanliga bönor, men de är bara inte rostade, och därför har de fortfarande gott om klorogensyra som hjälper till med viktminskning.

Så här fungerar det

Kaffebönor innehåller koffein och det har visat sig öka din ämnesomsättning med upp till 3-11 %. Den viktigaste aktiva ingrediensen är dock klorogensyra, som vi har skrivit ovan. Studier på människor har visat att klorogensyra kan begränsa hur många kolhydrater som matsmältningskanalen absorberar. Detta leder till lägre blodsocker- och insulinnivåer. Om detta stämmer kan det löna sig att konsumera gröna kaffebönor, eftersom det skulle vara detsamma som att äta färre kolhydrater.
Flera studier har faktiskt också visat att klorogensyra kan:

  • minska din vikt
  • gör din kropp motståndskraftig mot fett
  • minska fett i och runt levern

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att gröna kaffebönor begränsar viktökning. Det kan bero på att det hjälper kroppen att absorbera färre kolhydrater från maten.

Studier och försök

Många studier och försök har gjorts med grönt kaffebönsextrakt på människor. Studierna och försöken är så kallade "randomiserade kontrollerade försök", vilket innebär att resultaten är så tillförlitliga och sanna som möjligt. I en av försöken deltog 30 slumpmässigt utvalda överviktiga personer. De delades in i två grupper, en som drack vanligt kaffe och en som drack vanligt kaffe men med 200 mg extrakt av gröna kaffebönor. Försöket pågick i 12 veckor och ingen av försökspersonerna behövde ändra sina kost- eller motionsvanor.
Resultaten redovisades i ett diagram som visade de två grupperna under 12 veckor:

Gruppen som drack kaffe med extrakt av gröna kaffebönor förlorade hela 5,4 kg och gruppen som drack vanligt kaffe förlorade endast 1,7 kg. Gruppen som drack extrakt av gröna kaffebönor minskade sin fettprocent med 3,6 % och gruppen som drack vanligt kaffe minskade sin fettprocent med 0,7 %. Denna studie är inte den enda som visar att extrakt av gröna kaffebönor bidrar till viktminskning.
Bevisen bakom grönt kaffebönsextrakt undersöktes och det konstaterades att: "... Resultaten från dessa försök är lovande. Det behövs dock mer rigorösa studier för att slutgiltigt kunna bedöma GCE som ett effektivt verktyg för viktminskning." Jag instämmer i hög grad i uttalandet, men det behövs mer exakta och större studier under längre tidsperioder.
Sammanfattningsvis visar många försök och studier på människor att extrakt av gröna kaffebönor kan bidra till en stor viktminskning.


Dosering och biverkningar

Överraskande nog, från den information vi har, finns det faktiskt inte de stora biverkningarna av grönt kaffebönsextrakt. Det enda som noterades i studierna var att en del av försökspersonerna slutade eftersom de fick huvudvärk. Det är dock inte känt om huvudvärken berodde på extraktet av gröna kaffebönor eller om den var helt slumpmässig.
Dessutom kan koffein orsaka biverkningar som ångest, spänningar, hjärtklappning osv. om kroppen får för mycket koffein. Om du vet att din kropp är känslig för koffein är det bra om du är försiktig med att konsumera extrakt av gröna kaffebönor. Vissa människor har fått allergiska reaktioner på grund av att de ätit bönorna. Om du vet att du är allergisk mot kaffe är det därför en bra idé att inte konsumera det.
Klorogensyra har som bieffekt att den kan orsaka lätt diarré.
Varning: Det är inte känt om extrakt av gröna kaffebönor är säkert för ammande eller gravida kvinnor, och dessutom bör barn inte konsumera dem.

Den bästa dosen är ännu okänd och det finns inga studier som undersöker den. I de försök som beskrivs ovan använde de doser som varierade från 120 till 300 mg under 12 veckor. När det gäller klorogensyra beror det på ditt val av tillskott. Doseringen kan variera mellan 240-3000 mg per dag.
Jag rekommenderar dock det som är lättast att hantera och det är att följa anvisningarna på flaskan. Annars är det bäst att ta bantningspillret ungefär en halvtimme före varje måltid.

Ska jag prova det?

Som tidigare skrivits är gröna kaffebönor en bra bantningsprodukt och den kan hjälpa dig att uppnå den viktminskning du vill ha. Dessutom kan det faktiskt ha andra fördelar, som lägre blodtryck och blodsocker. Men om du vill gå ner i vikt på lång sikt bör du ändra dina kostvanor. Det är bra att minska på kolhydrater och äta obearbetad mat.
Om du har lust att prova gröna kaffebönor kan du göra det. Oavsett om du bara är nyfiken eller behöver hjälp med att gå ner i vikt. Men kom ihåg att långsiktig viktminskning inte är en sprint utan ett maraton, och att snabba lösningar därför sällan fungerar. Även om gröna kaffebönor är en av de bästa bantningsprodukterna på marknaden. För att få bästa resultat bör du ta tillskottet i minst två veckor.

Akta dig för fusk

När något blir populärt är det många som försöker utnyttja situationen genom att kopiera och fuska, och detta är inget nytt när det gäller bantningsprodukter. Det finns många exempel på återförsäljare som säljer falska bantningsprodukter som inte fungerar. Det är därför en bra idé att köpa produkterna från en pålitlig dansk återförsäljare.