Glutenfri kost – Så sätter du ihop en glutenfri kost
För några år sedan var gluten, glutenallergi och glutenfri kost något som väldigt få människor visste vad det var.
I dag möter man ofta människor som lever på mer eller mindre glutenfri mat, och för många är det rätt väg att gå för att få ett hälsosammare liv och bättre välbefinnande.
Forskning visar faktiskt att det kan vara hälsosamt att undvika gluten i kosten, oavsett om du har en glutenallergi eller inte.
Men vad är gluten? Och är det verkligen svårt att hitta mat utan gluten?
Var finns gluten och vad är det?
Gluten är en familj av proteiner och ett gemensamt namn för den typ av protein som finns i spannmålen vete, korn och råg och i mjölet som tillverkas av dem.
I mjöl är gluten viktigt för mjölets kvalitet och bakningsegenskaper. Det är till exempel gluten som gör mjölet elastiskt och gör att det kan gå upp. Därför har glutenfria bröd och bakverk oftast en helt annan struktur och konsistens än bröd som bakats med gluten.
Gluten och människokroppen
Protein är en nödvändig byggsten i vår organism och är inte något som vi enbart får från kött, tvärtemot vad många tror.
Proteiner finns i nästan alla livsmedelsgrupper i olika former och mängder. Den typ av protein som utgör gluten är inte ett protein som tillför mycket näring till människokroppen.
Gluten tillför på sin höjd en mängd energi till vårt system som lätt kan ersättas av ett hälsosammare alternativ.
Glutenallergi
Glutenintolerans eller glutenallergi kallas också celiaki. Celiaki är en kronisk sjukdom i tunntarmen som aktiveras när man äter glutenhaltiga produkter och som orsakar buksmärtor, uppblåsthet och diarré. Forskare misstänker också att ett högt intag av gluten kan orsaka andra sjukdomar, t.ex. irritabelt tarmsyndrom.
Hur känns glutenallergi?
Personer som lider av milda former av glutenallergi får ofta besvär av uppblåst mage och trötthet som leder till allmänt dåligt välbefinnande efter att ha ätit glutenhaltiga livsmedel.
Om du har fått diagnosen celiaki har du ofta upplevt svår buksmärta, diarré och viktnedgång i samband med glutenintag.
Celiaki påverkar främst mag-tarmkanalen, men hos vissa personer har den också orsakat symtom som blodbrist, muskel- och ledvärk och en hudåkomma som kallas celiakisk hudsjukdom.
Lyckligtvis är det få personer som lider av allvarlig celiaki - mindre än 1 % av den danska befolkningen - men fler och fler danskar har svårt att tolerera gluten i större eller mindre utsträckning.
Många människor upplever därför en förbättring genom att ändra sin kost och leva helt utan gluten.
Är glutenfri kost hälsosammare?
Det finns mycket forskning som tyder på att ett minskat glutenintag kan vara en väg till ett liv med mer energi och ökat välbefinnande.
Om du inte lider av celiaki bör du dock vara försiktig med att helt utesluta vissa livsmedelsgrupper från din kost och i stället överväga att minska ditt glutenintag.
Utmaningar med en glutenfri kost
En av de största utmaningarna med att äta glutenfritt är att det dagliga intaget av fullkorn och fibrer, som är en av de officiella kostråden, kan bli en utmaning. För många är den enkla vägen till fullkorn och kostfibrer rågbröd och andra grova bröd.
Det är inte så att du inte kan få i dig tillräckligt med kostfibrer på andra sätt, men det kräver lite kreativitet och ändrade vanor om du är ny i den glutenfria världen.
Hur lägger man upp en glutenfri kost?
Oavsett om du har fått diagnosen celiaki eller om du helt enkelt vill leva på en mer glutenfri kost, innebär det några betydande förändringar i en annars traditionell kost.
För tio år sedan var det praktiskt taget omöjligt att hitta ett glutenfritt alternativ till vanliga produkter, men det är långt ifrån fallet i dag och det finns många glutenfria produkter på hyllorna. Detta gör livet mycket enklare för dem som vill äta glutenfritt eller leva på en glutenfattig kost för bättre hälsa.
Låt oss först titta på vilka livsmedel som innehåller gluten.
De vanligaste livsmedlen som innehåller gluten
- Gluten finns främst i mjöl, både vete, råg och korn. Dessutom finns det även i durumvete och grahamsmjöl.
- Rågkorn
- Havre - innehåller inte gluten, men är oftast tillverkad av spannmål som innehåller gluten och orsakar därför ofta utslag hos personer med celiaki.
- Bulgur och couscous
- Spelt
Så här gömmer sig gluten i din mat
- Öl
- Matlagningsgrädde
- Glass
- Pasta
- Rostad lök
Dessutom finns gluten i en mängd olika livsmedel, t.ex. snabbmat och fryst pizza. Även många sötsaker kan innehålla gluten, så var uppmärksam på ingrediensförteckningen om du följer en glutenfri diet.
Hur man sätter ihop en glutenfri kost
En glutenfri kost består huvudsakligen av rena råvaror.
Du kan alltså fortfarande äta mat från alla livsmedelsgrupper även om du har celiaki. I själva verket alla typer av grönsaker, frukt och bär, fisk, kött och rena mejeriprodukter.
Det du främst bör undvika är mjöl, spannmål, färdigmat, många typer av bröd, öl och godis.
Dessutom är det mycket viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med fibrer i din kost. Fullkornsprodukter och fibrer är viktiga för matsmältningen och innehåller viktiga vitaminer och mineraler som du måste se till att du får i dig från andra källor.
Fiberrika livsmedel utan gluten:
- Grova grönsaker
- Frukt
- Brunt ris
- Skal av loppfrö
- Potatis
- Glutenfri havregrynsgröt
Att plötsligt tvingas utesluta livsmedel från kosten kan vara en stor omvälvning och kräver ofta att man ändrar sina invanda vanor.
Om det fortfarande är nytt för dig kan det vara bra att göra upp en egen plan för glutenfri kost, och som tur är finns det gott om glutenfria livsmedel som kan hjälpa dig på vägen.
Glutenfri kostplan
I Danmark har vi en stark tradition av att använda mjöl i många saker, så här kommer några råd och anvisningar om hur du kan undvika gluten i din kost under hela dagen.
Var medveten om att många personer som länge har levt med symtom på glutenallergi eller som har celiaki kommer att ha nedsatt tolerans mot andra livsmedel under en tid.
En glutenfri frukost
Det är ofta genom våra frukostflingor som vi äter fiberrika livsmedel.
Havregryn eller kliflingor kan ersättas med glutenfri müsli eller havregryn och ätas med mjölk eller yoghurt.
Det vanliga brödet ersätts med glutenfritt bröd, som till exempel kan vara knäckebröd bakat med majs- eller mandelmjöl.
Det är också ett utmärkt tillfälle att ersätta den traditionella frukosten med en god yoghurt med färsk frukt, nötter och bär för att öka ditt dagliga vitaminintag.
OBS! Var medveten om att vissa glutenallergiker har en nedsatt tolerans mot mejeriprodukter.