De 5 bästa övningarna för ett friskare liv

Skriven av Anne Christensen
Dietist 08. jun 2021

Du vet det. Du får större muskler av att lyfta vikter, och alla vill ha större muskler, eller hur? Sanningen är att det kan vara svårt att hitta rätt motivation för att göra alla typer av övningar.

Lyckligtvis finns det en sanning som borde övertyga vem som helst att börja: Styrketräning får dig inte bara att se bra ut. Attlyfta vikter förlänger faktiskt ditt liv.

Därför kommer den här guiden att presentera de fem bästa övningarna som du enkelt kan börja med och som garanterar dig ett friskare liv. Och du kommer att se bra ut tills du är 90 år!

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Varför motion är så hälsosamt för dig

Vi talar vanligtvis om hur hälsosamt det är att springa, gå, simma, göra zumba, yoga och så vidare. Å andra sidan har styrketräning lite av ett dåligt rykte - som om dessa övningar bara är något du gör för att du vill ha större muskler och för att ta hand om ditt ego.

Men sanningen är att motion är helt avgörande för att du ska kunna leva ett tillfredsställande liv efter 50 års ålder. Det beror på att dina muskler börjar krympa med åldern.och utan musklerna kan du inte ens göra de mest grundläggande sakerna i vardagen.

Men oroa dig inte! Med rätt övningar behöver du inte svettas i mer än 20 minuter per set och du kommer faktiskt att se synliga förbättringar i din kropp inom några veckor.

Övning 1: Knäböj

Den första av de fem bästa övningarna är knäböj. "Kungsträningen", som många kallar den.

Knäböj är en fantastisk övning som tränar otroligt många muskler samtidigt. Praktiskt taget hela regionen från magen och nedåt utmanas, och särskilt låren, höfterna, knäna och kärnan kommer att förbättras avsevärt.

Men det är inte bara dina muskler som gynnas av knäböj. Du kommer också att uppleva större flexibilitet och bättre balans.

Du kan läsa mer om hur du utför den perfekta knäböjningen här.

Själva övningen är enkel, men var försiktig: Om du utför den här övningen på fel sätt kan du skada dig själv. Särskilt ryggen. Se därför till att du alltid utför övningen på ett lugnt och kontrollerat sätt och håller ryggen rak hela tiden.

Övning 2: Dödslyft

Dödslyft - liksom knäböj - använder också de flesta av kroppens muskler. Särskilt ben- och ryggmusklerna, men även armarna och magmusklerna.

Dödslyftningen är lite mer avancerad än de andra övningarna, så läs vidare . den här guiden för att lära dig att utföra dödlyft på nybörjarnivå.

Precis som i knäböjövningen är det viktigt att du inte böjer eller hukar ryggen. Endast benen får böjas och om du utför övningen på ett lugnt och kontrollerat sätt undviker du skador.

Övning 3: Knäböj

Ja, av alla övningar i världen finns det en som du antingen älskar eller hatar: armhävningar.

Men det finns faktiskt en bra anledning att älska armhävningar. Visst tränar du främst armarna, men du tränar även bröstet, ryggraden, magen och benen. Du kan också förbättra din lungfunktion om du kommer ihåg att andas in och ut vid varje rörelse.

Den här guiden visar dig ganska bra hur du gör en bra armhävningsövning.

Återigen är det viktigt att din kropp är helt rak, och du måste också se till att du inte trycker armarna för långt bort från kroppen.

Övning 4: Knäböj

Squats är inte bara till för att du ska få det eftertraktade sexpacket. Att ha bra magmuskler är också helt nödvändigt om du vill leva ett hälsosammare liv. När allt kommer omkring är det din "kärna" som håller allt annat i kroppen igång. Att du kan hålla dig upprätt, hålla balansen och utföra även de mest grundläggande rörelserna.

Därför bör du också träna dina magmuskler, och det kan du göra med den här enkla övningen.

Här finns en länk till hur du får ut det mesta av dina magmuskler.

Övning 5: Kroppshöjningar

Den sista av de fem bästa träningarna är en av de lite svårare.

Det kräver att du har en stång eller något liknande som du kan ta tag i och lyfta hela kroppen med. Och denna övning kräver också att du redan är i någorlunda god form. Du måste kunna lyfta hela din kroppsvikt, vilket för vissa kan innebära många fler kilo än för andra.

Det som är bra med den här övningen är att den tränar ryggen, axlarna, armarna och till och med fingrarna.

Den här guiden hjälper dig att genomföra ditt första kroppslyft.

Skapa ett program med dessa övningar

En sak är att känna till de fem övningarna. Det är en helt annan sak att veta hur man får ut det mesta av dem. Dessa övningar är universella och träffar i stort sett alla stora muskelgrupper, men om du inte vet hur mycket du ska göra dem kan du till exempel överanstränga dig och skada dig.

Lyckligtvis kan detta undvikas. Med vår kompletta guide om hur du kan sätta ihop ditt eget träningsprogram, kan du enkelt och säkert komma igång med de 5 bästa övningarna - och börja leva ett hälsosammare liv.

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis.

Vill du uppnå varaktig viktminskning? Klicka nedan och få en kostplan.

Få din gratis dietplan

Testa vår nya app

Få en 14-dagars personlig dietplan gratis!

Få din gratis dietplan