Dagliga hälsosamma vanor

Skriven av Anne Christensen
Dietist 20. jun 2023

För att upprätthålla en hälsosam livsstil är det otroligt viktigt att ha en bra rutin som är enkel att repetera. En bra rutin kan innebära så enkla saker som att se till att du borstar tänderna på morgonen innan du lämnar huset, att du bäddar sängen när du kliver upp eller att du dricker ett glas vatten när du kommer hem för att se till att du håller vätskebalansen. 

  

Dessa vanor stärker en hälsosam livsstil, och när du har satt igång och gjort de till en varaktig och regelbunden del av ditt dagliga liv kommer du sannolikt att se till att de blir vanor som du bara gör utan att tänka på det. 

  

En enkel rutin som människor verkar glömma bort är att alltid se till att koppar, tallrikar och matbestick rengörs direkt efter matlagning. Det innebär att man alltid diskar dem varje gång de används istället för att lämna dem i diskhon för att staplas upp och bli en börda. Detta gäller särskilt för matbestick eftersom de inte tar upp så mycket plats i diskhon och en tesked kan lätt lämnas där ett tag utan att vara till besvär. 

  

Ett sätt att komma runt detta problem är att köpa högkvalitativa matbestick som du verkligen bryr dig om. Om du bryr dig om de saker du använder och vill att de ska hålla sig i gott skick kommer du att se till att de snabbt blir rengjorda. Så om du vill kickstarta dina goda vanor i köket, varför inte hitta några högkvalitativa matbestick som du kan ta väl hand om? 

  

Sömn är också en mycket viktig aspekt av goda vanor. Vuxna rekommenderas cirka åtta timmars sömn per dygn. Det bästa sättet att uppnå detta är att undvika stimulanser som innehåller koffein, till exempel kaffe eller te, och att dämpa belysningen hemmet innan sänggående. Naturligtvis går det inte släcka alla lampor i hemmet när det blir mörkt, särskilt på vintern när vi har så få soltimmar varje dag, men under de sista timmarna innan du går och lägger dig kan du byta ut ljuskällan mot något mindre intensivt och stimulerande. 

  

Ljus av stearin är ett mycket bra sätt att uppnå detta eftersom de fortfarande lyser upp - men på ett mjukare och mer naturligt sätt som inte anstränger eller stimulerar våra ögon lika mycket. Ljus kan också användas som stämningsbelysning. De kan komma i en mängd olika färger och former som till och med kan bidra till inredningen i ditt hus. Dessutom är ljus också relativt prisvärda, och är därför ett billigt sätt att förändra dina vanor och potentiellt resultera i en bättre sömn. 

  

Genom att göra små förändringar i din livsstil som bidrar till goda vanor kan du alltså få en förbättrad livskvalitet.