Är måltidsersättning hälsosamt?

Skriven av Anne Christensen
Dietist 17. nov 2022

Du är vad du äter som det heter. Att hitta rätt kost kan göra stor skillnad i din strävan efter en hälsosam kropp. En av de moderna trenderna är att balansera upp dina dagliga kalorier med hjälp av måltidsersättning. Dessa shakes hävdar att de innehåller alla mineraler och vitaminer som vår kropp behöver samtidigt som de begränsar vårt kaloriintag med proteinrika ingredienser. Men frågan är om dessa shakes verkligen fungerar och om det är hälsosamt att dricka dem?

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad är måltidsersättning?

Måltidsersättning är en produkt du köper i pulverform som sedan blandas med vatten och rörs om eller "skakas" så att pulvret löses upp helt och hållet. Sedan dricker du denna måltid som ersättning för en vanlig måltid som frukost, lunch eller middag.

Du kan i den här artikeln ta del av några av de bästa måltidsersättnings-shakes och lära dig mera om hur de fungerar. Det viktiga att komma ihåg är att alla måltidsersättningar inte är likadana och att vissa erbjuder ingredienser av högre kvalitet än andra. 

Vilka är fördelarna?

Den goda nyheten är att studier visar att om du ersätter en måltid med måltidsersättning kan du gå ner i vikt. Detta är enkel matematik eftersom en genomsnittlig shake innehåller 100-200 kalorier medan en typisk måltid innehåller 500 kalorier eller mer. För varje shake minskar du alltså ditt kaloriintag vilket leder till viktminskning.

Andra fördelar är inte lika tydliga. En annan möjlig fördel är att de flesta av dessa shakes är förstärkta med vitaminer och mineraler. Vi förstår dock fortfarande inte helt och hållet hur näringsämnen absorberas av vår kropp. Men de flesta näringsexperter håller med om att det bästa sättet att få i sig näringsämnen på naturlig väg är genom att äta en balanserad kost av hälsosamma grönsaker och proteiner.

Vilka problem finns det?

Det största problemet med att gå ner i vikt genom att dricka måltidsersättning är att om du har ohälsosamma matvanor kommer du sannolikt att gå upp i vikt igen efter att du slutat med shakes. Många människor lider av jojo-bantning där de går ner i vikt för att sedan gå upp i vikt igen. Detta är faktiskt mer ohälsosamt än att bara hålla en sund vikt.

Ett annat problem är att vissa av dessa måltidsersättningar inte har hälsosamma eller kvalitativa ingredienser. Du bör läsa etiketten noggrant och se till att du konsumerar en produkt av hög kvalitet. Undvik alla allergener som kan orsaka problem med din hälsa.

Vissa människor kan också gå över gränsen och börja dricka måltidsersättning i stället för att överhuvudtaget äta några normala måltider, och detta rekommenderas inte alls.

Slutsats

Är måltidsersättning hälsosamt? Svaret är att de kan leda till en hållbar viktminskning och hjälpa dig att nå din idealiska målvikt, vilket kan leda till bättre hälsa. Men du bör inte förlita dig enbart på måltidsersättningar. Sök efter metoder att balansera din kost och motion för att upprätthålla en hälsosam livsstil som håller din vikt optimal.