12 goda skäl att äta mer kanel

Skriven av Anne Christensen
Dietist 04. sep 2022

När man känner doften av kanel för tankarna ofta till den underbara jultiden. Det är en krydda med en härlig arom som används till exempel i glögg, risgrynsgröt eller äppelpaj. Men kanel används faktiskt till mer än bara till god julmat. Många studier visar att kryddan innehåller helande ingredienser och egenskaper, även om den moderna medicinen kanske inte riktigt tror på det. Jag har tagit saken i egna händer och undersökt kryddan till punkt och pricka och har kommit fram till 12 skäl att äta mer kanel. Jag ska berätta om dem nu.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Vad kanel innehåller

Men innan vi går in på kanelens egenskaper ska jag kort beskriva vad kryddan innehåller.
En matsked kanel innehåller 19 kalorier, 4 gram fibrer, 8 % kalcium, 4 % järn, 68 % mangan, 0 % fett och 0 % kolesterol.
1 matsked låter som mycket, men det är det faktiskt också. Den rekommenderade dosen är högst 1 tesked per dag. Detta beror på att kryddan har ett ganska högt näringsinnehåll jämfört med andra kryddor och örter.

Fylld med mangan och antioxidanter

Studier har visat att 37 % av västeuropéerna inte får i sig tillräckligt med mangan i sin kost. Detta är faktiskt chockerande eftersom mangan finns i bland annat fullkorn, nötter, frön och bladgrönsaker. Studien visar också att vi tenderar att välja raffinerade spannmål och kolhydrater framför fullkorn och komplexa kolhydrater. När kryddan finns i kroppen hjälper den till exempel till att bryta ner fett och kolhydrater, reglerar blodsockret osv.
Man har funnit jämförelser mellan manganbrist och till exempel missfall hos kvinnor, benmissbildningar och epilepsi.
När det gäller antioxidanter har kanel jämförts med 25 kryddor och örter och har överträffat dem alla med det högsta innehållet. Man har funnit jämförelser mellan livsmedel (t.ex. kanel) som är rika på antioxidanter och lång livslängd och god hälsa. Kanel bidrar också till att begränsa syresättningen av maten, vilket är anledningen till att den kallas en antioxidant.
Kanel smakar trots allt gott, och det är ytterligare ett plus som inte skadar.

Undvik svampinfektion

Svamp i kroppen låter inte särskilt häftigt och man kan få kalla kårar bara av att tänka på det. Den kan dock försvinna med receptfria eller receptbelagda mediciner, men du kan försöka behandla den på ett mer naturligt sätt först. Studier visar att ämnet cinnamaldehyd, som finns i kanel, kan döda svamp. Om du börjar äta kanel kan det därför hjälpa dig att sällan eller aldrig få svamp igen.

Dödar bakterier

Även om man inte skulle tro det, eliminerar kanel inte bara svamp utan även bakterier. Därför är det en bra krydda att äta mer av. Redan små mängder kanel kan faktiskt helt döda salmonellabakterier och e-coli. Därför är kanel också ett smart konserveringsmedel, eftersom det dödar så många bakterier.

Släcker hunger

Kanel kan faktiskt vara en riktigt bra hjälp för att släcka hungern. American Journal of Clinical Nutrition gjorde en studie med det och resultatet var att kroppen absorberade kolhydrater långsammare från tjocktarmen bara genom att hälla 6 gram kanel i risgrynsgröt. Deltagarna var faktiskt mätta längre eftersom deras magar inte tömdes lika snabbt. Dessutom tror man att högt blodsocker kan vara kopplat till hunger, så därför kan du dämpa din aptit bara genom att stabilisera ditt blodsocker.

Upprätthåller en god munhygien

Kanel är faktiskt ofta en ingrediens i t.ex. tuggummi, tandkräm och munvatten, och det finns goda skäl till det. För det första smakar det gott och stillar hungern, och för det andra förbättrar det också munhygienen. Det beror på att kanel är bra på att döda bakterier i munnen, så att tänderna och tandköttet frodas och du andas bättre. Dessutom har kanelolja visat sig döda de bakterier som orsakar karies.

Kan förebygga typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes uppstår när glukos samlas i blodet i stället för i cellerna. Antioxidanterna i kanel kan bidra till att begränsa insulinresistensen i kroppen, vilket innebär att sjukdomen faktiskt försvinner. Dessutom kan ingredienserna i kanel också hjälpa till med blodtryck, kroppsvikt och inflammation. Istället för att tillsätta sötningsmedel i maten kan du använda kanel. På så sätt kan du faktiskt minska ditt sockerintag genom att lägga till lite kanel i maten.

Förbättrar koncentrationen

Många av oss har faktiskt sämre koncentrationsförmåga än en guldfisk, vilket är hela 8 sekunder. Det är det antal sekunder vi kan koncentrera oss innan vi tappar fokus. Det är lite vilt. Om du vill bli bättre än den erfarna guldfisken som kan hålla koncentrationen i 9 sekunder, ät mer kanel. Studier har gjorts där försökspersoner fick göra uppgifter om uppmärksamhet, minne och visuell-motorisk reaktionstid, innan de fick lukta antingen kanel, jasmin, pepparmynta eller ingenting. Det visade sig att kanel bidrog till högre poäng.

Kan förhindra nedbrytning av hjärnan och dess funktioner

Ingen vill nog få sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons, där man långsamt förlorar minnet. Därför kan det vara mycket viktigt att skydda kroppen från dessa orättvisa sjukdomar. För att undersöka hur kanel påverkar dessa sjukdomar genomfördes experiment på möss där de fick i sig malen kanel. Kanel gav positiva resultat. Kryddan bidrog till att skydda nervceller, stabilisera nivåerna av hjärnkemikalier och förbättra motoriken. Forskare har också funnit att ett visst extrakt från kanelbark kan fördröja utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Men för att se dessa resultat måste kroppen konsumera en överdriven och giftig mängd kanel. Forskare försöker fortfarande hitta ett sätt för kanel att bekämpa eller fördröja Alzheimers sjukdom.

Gör ditt hjärta bättre

För mycket fett i kroppen kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Därför har man naturligtvis gjort studier för att se om kryddor, inklusive kanel, kan påverka fettnivåerna. Det kan det. När du äter en ohälsosam måltid med mycket fett stiger fettnivån i blodet. I studien fick försökspersonerna 2 matskedar kryddor, inklusive kanel, i en fettrik måltid, och detta resulterade i att fettnivåerna sjönk med 30 % och att antioxidanterna i blodet i gruppen ökade med så mycket som 13 %.
Efter att ha läst detta skulle jag inte råda dig att gå ut och äta en massa pommes frites, munkar, kakor osv. med lite kanel i och tro att det inte är lika ohälsosamt som utan kanel. Det är bara ett bra tips om du vill gå ut och äta något ohälsosamt.

Dödar cancerceller

Kanel och kanelolja kan vara effektiva vid t.ex. behandling av magcancer, livmoderhalscancer eftersom de kan döda cancerceller och tjocktarmscancer eftersom de skyddar mot ytterligare cancertillväxt. Det behövs dock fortfarande fler studier på detta område när det gäller människor, även om de få försök som gjorts ger en bra bild av att kanel kan ha en positiv roll i behandlingen av cancer.

Kan bekämpa hiv

En studie har gjorts av 69 indiska medicinalväxter för så kallad anti-HIV-aktivitet. Här visade resultaten att kanelbark är det bästa medlet mot den primära typen av hiv-1. Andra studier har visat att extraktet från kanel till exempel binder till och sedan blockerar hiv-1-infektionen i kroppens celler.
Jag rekommenderar dock inte att personer med hiv enbart äter kanel för behandling, men det kan faktiskt vara en mycket bra idé att komplettera med kanel. Naturligtvis med en rekommendation från läkaren. Kom ihåg att studierna betonar kryddans starka medicinska egenskaper.

Kan hjälpa patienter med multipel skleros

Det finns endast ett begränsat utbud av läkemedel för multipel skleros. Dessutom finns det behandlingar som omfattar livsstilsförändringar. Man tror att kanel kan vara en bra form av naturmedicin för behandling av multipel skleros i framtiden. Försök har utförts på möss med multipel skleros, vilket tyder på att kanel faktiskt kan hjälpa de drabbade, men forskningen pågår fortfarande. Om kanel fungerar lika bra hos människor som hos möss är det mycket goda nyheter, eftersom kanel är billigare att köpa och lättare att äta för personer med multipel skleros.

Akta dig för giftig kanel

Om du har bestämt dig för att äta mer kanel ska du akta dig för att bara gå till närmaste snabbköp och köpa den första kanelen på hyllan. Det beror på att det mesta av den är kanel som kallas Cassia, och den innehåller mycket av ämnet kumarin, som faktiskt kan vara giftigt i stora mängder. Den bästa kanelen att köpa är Ceylonkanel, eftersom den inte innehåller så mycket kumarin. Nackdelen är dock att priset på denna kanel är högre än i stormarknader. Du kan till exempel köpa det online från danska återförsäljare för att vara säker på att du får rätt mängd.

Idéer för matlagning med kanel

Jag älskar till exempel att lägga kanel i mitt kaffe, på min havregrynsgröt på morgonen, på min fruktsallad, i mina smoothies, på ett bakat äpple osv.

Sammanfattningsvis har kanel många goda egenskaper och du kan lätt lägga till den i dina måltider, men du bör inte äta mer än en tesked per dag, eftersom det annars kan bli farligt.