Så lagar du sund mat varje dag

Skriven av Anne Christensen
Dietist 21. feb 2024

Denna artikel innehåller sponsrat innehåll

Upplever du brist på energi i vardagen? Känner du behov av att gå ner i vikt? Eller vill du bara må bättre i din kropp? Då är en hälsosam kost en viktig faktor för att uppnå just detta. Om du letar efter inspiration om hur du kommer igång och vad som krävs för att bibehålla dina nya matvanor har du kommit till rätt ställe. Här är några tips som gör det enkelt för dig att göra hälsosamma matvanor till en del av din vardag. Hälsosam kost är dessutom gott för den inre balansen som har stor inverkan på ditt välmående.

Sund mat är avgörande för ökad energi och välmående

Hälsosam mat är inte bara bra för vikten, den är också viktig för dina energinivåer. Detta beror på att hälsosamma livsmedel såsom grönsaker, kött, fisk, frukt och råvaror med fibrer och fullkorn vanligtvis är fyllda med bra, komplexa kolhydrater och viktigt protein. De har en positiv effekt på vår energiomsättning och ger gott om bränsle både till hjärnan och musklerna. De goda kolhydraterna med mycket fibrer bryts ned och tas upp långsammare, vilket gör att du håller dig mätt längre. Ditt blodsocker främjas dessutom av att kolhydraterna inte bryts ned alltför snabbt. Dessutom innehåller de mer vitaminer och mineraler.

Gå ner i vikt lätt
Gratis skräddarsydd kostplan

Vill du gå ner några kilo? Med Arono får du den mest effektiva guiden till viktminskning. En dietplan är skräddarsydd för dig och 1000+ hälsosamma recept säkerställer att du håller dig inom ditt kalorimål varje dag.

Sök ny kunskap och inspiration

Om du vill bli bättre på att integrera hälsosam kost i din vardag bör du alltid börja med att söka ny kunskap och inspiration. Det är viktigt att förstå vetenskapen bakom hälsosam kost så att du förstår hur det påverkar dig och vad du kan göra för att förbättra situationen.

Om du är medveten om konsekvenserna med en sämre kost så kan det hjälpa till att öka dina chanser att hålla fast vid en hälsosam rutin. Dessutom kan du hitta en mängd enkla och läckra recept online som du kan hämta inspiration från. Du kan exempelvis ta inspiration från HelloFreshs kalorismarta recept. Här hittar du mängder av goda recept att testa där hemma.

Börja i liten skala och känn dina svagheter

Som med många livsomvälvande händelser eller upplevelser så kan det vara smart att starta långsamt för att kunna ge det rätt möjligheter. Det kan vara överväldigande att radikalt ändra sin kost. Ta reda på vad som är lättast att komma igång med, så att du kan börja med några framgångar som motiverar dig att fortsätta.

Det kan till exempel vara att laga några välbekanta recept men att byta ut några av ingredienserna mot hälsosammare alternativ. Dessutom bör du i förväg veta vilka dina största svagheter är så att du kan ta itu med dem i ditt dagliga liv med specifika åtgärder. Om du vet att godis eller chips är en svaghet, undvik att ha dem hemma.

Planera sundare måltider och inköp

Ett effektivt sätt att komma igång och bibehålla lite mer hälsosamma kostvanor är att vara proaktiv och planera både måltider och inköp. Det är inte bara ett steg mot en hälsosammare livsstil, utan också ett sätt att minska matsvinnet. Genom att ha en detaljerad måltidsplan kan du göra en exakt inköpslista för dina hälsosamma måltider, vilket minimerar risken för impulsköp och mindre nyttiga val som är lätta att göra i butiken.

Om du normalt handlar varje dag kan det absolut vara värt att handla för en eller två dagar extra. Men naturligtvis kommer det också att ta lite extra tid att planera måltiderna. Det viktigaste är att inte köpa på sig mer än vad du behöver. Även för dem som storhandlar är det lätt att köpa på sig för mycket som du sedan blir tvungen att slänga. Planeringen går åt båda håll. Med lite disciplin och planering kommer det utan tvekan gå åt rätt håll.